Banku analītiķi decembrī prognozē gada inflāciju 2,2-2,3% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijā patēriņa cenas 2017.gada decembrī salīdzinājumā ar novembri varētu būt augušas par 0,1-0,2%, kas nozīmē, ka gada inflācija decembrī būs samazinājusies līdz 2,2-2,3%, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp «Swedbank» jaunākā ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka patēriņa cenas decembrī salīdzinājumā ar novembri varētu būt augušas par 0,2%, kas nozīmē, ka gada laikā - 2017.gada decembrī salīdzinājumā ar 2016.gada decembri - patēriņa cenas būs palielinājušās par 2,3%.

«2017.gada decembrī, salīdzinot ar tā paša gada novembri, patēriņa cenas, visticamāk, augušas par 0,2%. Tādējādi decembrī gada inflācija saruks straujāk nekā pāris iepriekšējos mēnešos un būs 2,3%,» viņa teica, piebilstot, ka novembrī Latvijā gada inflācija bija 2,7%.

Pēc Vildavas sacītā, lielākais devums mēneša pārmaiņās bija pārtikai un degvielai, taču mēneša inflāciju iegrožoja sezonāls apģērbu cenu kritums. Savukārt gada laikā inflācijas tempa sabremzējumu noteica relatīvi mazāks pārtikas un degvielas cenu kāpums salīdzinājumā ar gada pirmo pusi.

Viņa arī prognozēja, ka gada vidējā inflācija pērn Latvijā varētu būt bijusi 2,9% apmērā.

«SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA sacīja, ka decembrī salīdzinājumā ar novembri patēriņa cenas Latvijā varētu būt augušas par 0,1%, kas nozīmē, ka gada laikā patēriņa cenas palielinājušās par 2,2%.

«Decembrī patēriņš bija ļoti aktīvs - tirgotāji mēģināja piesaistīt pircēju gan solot dažnedažādas atlaides, gan arī iespēju robežās cenas palielinot,» sacīja Gašpuitis, piebilstot, ka šāda tendence izteikti bija vērojama pārtikas produktiem. Vienlaikus decembrī cenu kritums gaidāms apģērbiem un apaviem, bet siltumenerģijas un degvielas cenas pamatā saglabājās nemainīgas. Tāpat neliels kāpums sagaidāms pakalpojumu cenās.

Arī bankas «Citadele» ekonomists Mārtiņš Āboliņš aģentūrai LETA prognozēja, ka decembrī salīdzinājumā ar novembri patēriņa cenas Latvijā varētu būt augušas par 0,1%, savukārt gada inflācija decembrī varētu būt bijusi 2,2% apmērā.

«Pērnā gada nogalē patēriņa cenu inflācija Latvijā būs samazinājusies līdz zemākajam līmenim kopš 2016.gada beigām,» piebilda Āboliņš.

Viņš norādīja, ka decembrī inflāciju Latvijā visvairāk ietekmēja sezonāls cenu samazinājums apģērbiem un apaviem, kā arī joprojām stabils pakalpojumu cenu pieaugums. Salīdzinājumā ar 2016.gada nogali pakalpojumu cenas decembrī, visticamāk, būs augušas par 2,3%. Vienlaikus gan pēdējos mēnešos būtiski palielinājušās pakalpojumu nozares inflācijas gaidas, kas liek domāt, ka šogad algu kāpumu arvien vairāk izjutīsim arī pakalpojumu cenās un gada laikā tās varētu pieaugt par 3-3,5%.

Savukārt degvielas un pārtikas cenas decembrī Latvijā, visticamāk, būs saglabājušās diezgan nemainīgas, kamēr būtiskākas izmaiņas šajās cenās gaidāmas janvārī. «Nodokļu reformas rezultātā šogad palielinās akcīzes likmes degvielai, cigaretēm un alkoholam, ko gan nedaudz kompensēs samazinātā pievienotās vērtības nodokļa piemērošana Latvijai raksturīgajiem dārzeņiem. Pēc mūsu aprēķiniem, akcīzes nodokļa palielināšana vidējo cenu līmeni Latvijā šogad palielinās par 0,5-0,6%. Papildus tam arī pasaules naftas cenas pēdējos mēnešos atkal piedzīvojušas jūtamu pieaugumu un tas nozīmē gan dārgāku degvielu, gan apkuri. Līdz ar to inflācija Latvijā šogad var pārsniegt pat 3%,» teica Āboliņš.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām decembrī paziņos trešdien, 10.janvārī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 2017.gada novembrī salīdzinājumā ar oktobri Latvijā patēriņa cenas pieauga par 0,1%, bet gada laikā - 2017.gada novembrī salīdzinājumā ar 2016.gada novembri - inflācija bija 2,7% apmērā. Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī auga par 2,9%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu