Japānas demogrāfijas eksperiments: kā nelielā ciemā izdevās dubultot dzimstību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nagičo izskatās pēc pavisam parasta Japānas ciema. Taču tas ir ievērojams ar kādu interesantu faktu - desmit gadu laikā ar dāsnu pabalstu politiku tur izdevās dubultot dzimstības rādītājus, ziņo «The Economist». Bažījoties par arvien bēdīgākajiem demogrāfiskajiem rādītājiem, Nagičo pašvaldība izveidoja atbalsta programmu jaunajiem vecākiem, ar kuras palīdzību laikā no 2005. līdz 2014. gadam izdevās dzimstības rādītāju no 1,4 paaugstināt līdz 2,8.

Tas nozīmē, ka pirms atbalsta pasākumu ieviešanas ciemā bija vidēji 1,4 bērni uz katru sievieti, kas ir tuvu vidējam rādītājam valstī. Tagad uz katru sievieti ir 2,8 bērni.

«The Economist» intervēja vietējo māmiņu Juki Fukudu. Viņai ir trīs bērni, un drīzumā pasaulē nāks ceturtais. Vairumam ciema iedzīvotāju ir lielas ģimenes.

Kad pasaulē nāks Fukudas ceturtais bērns, viņa saņems vienreizēju pabalstu 300 000 Japānas jenu (2240 eiro) apmērā. Pašvaldība piedāvā subsidētus auklīšu pakalpojumus, kas iedzīvotājiem maksā vien 1800 jenas (13 eiro) dienā, kā arī daļēji apmaksā auto sēdeklīšus un citas mazuļiem nepieciešamās lietas.

Kad viņas bērni sāks mācīties septītajā klasē, viņa par katru skolēnu gadā saņems 90 000 jenu (670 eiro), kas paredzēti bērnu nogādāšanai uz skolu un atpakaļ. Pašvaldība subsidē arī bērnu veselības aprūpi.

Nagičo pašvaldības pārstāvis Jošitaka Kumagai apgalvo, ka dzimstības veicināšanas programma prasot tikai 1% no ciema gada budžeta.

Nagičo kopš 1955.gada zaudēja trešdaļu iedzīvotāju. Pašlaik ciemā dzīvo 6100 cilvēki, no kuriem trešā daļa ir vecumā virs 65 gadiem. «Mēs cenšamies panākt, lai iedzīvotāju nebūtu mazāk par sešiem tūkstošiem,» viņš stāsta.

Tas atspoguļo situāciju visā valstī, kur 2016.gadā tika uzstādīts antirekords - nomira par 300 000 vairāk cilvēku nekā piedzima. Valdības aplēses rāda, ka tuvāko 50 gadu laikā Japānas iedzīvotāju skaits varētu sarukt par trešdaļu. Premjerministrs Sindzo Abe apņēmies panākt, lai valstī vidējais dzimstības rādītājs būtu ne mazāks par 1,8, un šā mērķa sasniegšanai pagājušomēnes tika nolemts novirzīt divus triljonus jenu, kas tiks ieguldīti izglītībā un bērnu aprūpē.

Bet vai Nagičo panākumus izdosies atkārtot? Trīs bērnu māte Hiroko Kaihara, kura pirms vairākiem gadiem pārcēlās uz Nagičo un strādā vienā no ciema bērnudārziem, ir skeptiska. Viņasprāt, lielu lomu spēlē mazā ciema rimtais dzīvesveids un iedzīvotāju spēja paļauties vienam uz otru, taču lielās pilsētās dzīves ritms ir pavisam citāds. Viņa uzskata, ka finansiālais atbalsts spēlē nozīmīgu lomu, taču ar to vien nepietiek.

«Mātēm ir drošības sajūta, dzemdējot bērnus,» norāda Fukuda. «Bet šādus apstākļus izveidot nav viegli.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu