Latvijā 63% lielo uzņēmumu šogad plāno darbinieku skaitu saglabāt nemainīgu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijā 63% lielo uzņēmumu šogad plāno darbinieku skaitu saglabāt nemainīgu, pavēstīja «SEB bankas» ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke, atsaucoties uz bankas veiktās lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptaujas datiem.

Viņš atzina, ka līdzīgas tendences ir vērojamas arī pārējās Baltijas valstīs, proti, Lietuvā 52%, bet Igaunijā 57% lielo kompāniju šogad plāno saglabāt nemainīgu darbinieku skaitu.

Vienlaikus 24% Latvijas lielo uzņēmumu, 30% Igaunijas un 35% Lietuvas lielo uzņēmumu šogad plāno palielināt darbinieku skaitu, bet 13% lielo kompāniju Baltijā šogad paredzējuši samazināt darbinieku skaitu.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem šogad visās trijās Baltijas valstīs ir sarucis to uzņēmumu skaits, kas plāno palielināt darbinieku skaitu, bet to kompāniju īpatsvars, kas plāno darbinieku skaitu samazināt, ir sarucis tikai Latvijā.

Atbilstoši aptaujas datiem, iespējas uzlabot uzņēmuma darbinieku ražīgumu šogad saskata 68% Latvijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru. Aptaujas dati arī liecina, ka 47% lielo uzņēmumu 2018.gadā ieguldīs automatizācijā, lai iespēju robežās izvairītos no nepieciešamības meklēt jaunus darbiniekus.

Savukārt 18% lielo uzņēmumu Latvijā augošo darbaspēka izmaksu apstākļos ir gatavi samierināties ar mazākiem peļņas rādītājiem, 14% meklēs iespējas samazināt citas izmaksas, bet vēl 10% plāno nodarbināt lētāku darbaspēku no ārvalstīm.

Aptaujā 15% lielo kompāniju atzinušas, ka ar darbaspēku saistītie jautājumi tām nerada problēmas.

«Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lielie uzņēmumi no visām nozarēm kā galveno izaicinājumu šajā gadā ir minējuši ar darbaspēku saistītos jautājumus: gan kvalificēta darbaspēka pieejamību, gan pieaugošās izmaksas. Tādēļ likumsakarīgi, ka tiek meklētas alternatīvas. Pirmkārt, lielie uzņēmumi redz iespējas palielināt esošo darbinieku produktivitāti. Otrkārt, automatizēt procesus un ieviest tehnoloģijas, kas samazina vajadzību pēc darbiniekiem, vai, treškārt, vienkārši akceptēt mazāku peļņu,» sacīja «SEB bankas» valdes loceklis Ints Krasts.

SEB Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktoru aptauju veic reizi gadā, vaicājot finansistu prognozes par uzņēmējdarbības vidi, būtiskākajiem izaicinājumiem, plānotajām izmaiņām darbinieku skaitā un citiem jautājumiem. Jaunākā aptauja veikta 2017.gada septembrī, un tajā piedalījās 190 uzņēmumu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kuru gada apgrozījums pārsniedz 20 miljonus eiro.

Pēc aktīvu apmēra «SEB banka» septembra beigās bija otra lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu