Ozola: EK negatīvais lēmums par reversā PVN piemērošanu sadzīves tehnikai šo normu Latvijā neatceļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Neskatoties uz Eiropas Komisijas (EK) negatīvo lēmumu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksāšanas kārtības jeb reversā PVN piemērošanu elektroniskajām ierīcēm, šī norma joprojām būs spēkā, apgalvoja finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola.

Ministre ir neoficāli informēta par EK negatīvo nostāju attiecībā uz Saeimas pērn pieņemtajiem grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas paredz ar šā gada 1.janvāri piemērot reversā PVN maksāšanas kārtību elektroniskajām ierīcēm.

Tajā pašā laikā Reizniece-Ozola atzina, ka oficiāls EK ziņojums vēl nav saņemts, tāpēc viņai nav skaidrs EK pamatojums.

«Latvijā jau atsevišķām elektroniskajām ierīcēm piemēro reverso PVN maksāšanas kārtību, tāpēc neredzu pamatojumu, kāpēc šo kārtību konkrētajā nozarē nevarētu paplašināt, sevišķi ņemto vērā, ka tas ir labs rīks cīņā pret ēnu ekonomiku,» pauda Reizniece-Ozola.

Pēc finanšu ministres teiktā, Latvija iestāsies par reversās PVN piemērošanas nepieciešamību elektroniskajām ierīcēm un gatavos pamatojumu EK.

Reizniece-Ozola arī uzsvēra, ka, neskatoties uz EK negatīvo nostāju, norma par reversā PVN piemērošanu elektroniskajām ierīcēm paliek spēkā.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.janvāra elektroniskajām ierīcēm sāk piemērot PVN apgriezto maksāšana kārtību.

Pērn Saeimā atbalstītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā paredz ar 1.janvāri piemērot reversā PVN maksāšanas kārtību mobilo telefonu, planšetdatoru, klēpjdatoru, integrālās shēmas ierīču un spēļu konsoļu piegādēm.

Iepriekš Finanšu ministrijā skaidroja, ka pēc būtības reversā PVN maksāšanas kārtība ir tikai PVN maksāšanas kārtības maiņa likumdevēja noteiktos gadījumos. Šo kārtību piemēro, ja preču piegādātājs un preču saņēmējs ir reģistrēti PVN maksātāji un darījums veikts iekšzemē.

Ja šī kārtība tiek ieviesta, ir jārēķinās ar to, ka tiek noteikta specifiska valsts budžetā maksājamā PVN atspoguļošanas kārtība PVN deklarācijā, kas savukārt uz kārtības ieviešanas brīdi var radīt papildu administratīvo slogu reģistrētiem PVN maksātājiem, kā arī ietekmē nodokļu ieņēmumu plūsmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu