Latvijas biznesa eņģeļi 2017.gadā investējuši € 15,4 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas privātie investori jeb biznesa eņģeļi pērn veikuši investīcijas biznesa projektos 15,4 miljonu eiro apmērā, no tiem 2,9 miljoni eiro investēti 34 jaunuzņēmumu projektos, liecina Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN) apkopotā informācija.

Salīdzinot ar 2016.gada rezultātiem, kopējais Latvijas biznesa eņģeļu investīciju apjoms pieaudzis par septiņiem miljoniem eiro. Vidēji viens jaunuzņēmums pērn saņēmis investīcijas aptuveni 85 000 eiro apmērā, bet viena investora vidējais ieguldījums jaunuzņēmumu projektos ir ap 55 000 eiro.

LatBAN 2017.gadā apvienojis 75 biedrus, pieredzējušus uzņēmējus, kuri biznesa projektos investē privātos līdzekļus, turklāt ir gatavi investēt arī projektos ar augstu riska pakāpi. Pērn investīcijas veikuši 42 biznesa eņģeļi, galvenokārt investējuši informācijas komunikāciju tehnoloģiju un tehnoloģiju nozares projektos, tāpat arī investīcijas saņēmuši ražošanas, pakalpojumu, elektronikas un citu nozaru projekti. Gada laikā notikušas 12 LatBAN Investīciju sesijas, kurās biznesa eņģeļi klātienē vērtējuši 87 projektus.

«Latvijas privātā sektora investīciju jomā aizvadīts jaudīgs un veiksmīgs gads. Biznesa eņģeļu aktivitāte ir devusi iespēju 34 projektu komandām ar ambicioziem biznesa mērķiem saņemt investīcijas projektiem ar strauju izaugsmes potenciālu. Investoru ieguldījums, pieredze un atbalsts, kā arī esošie biznesa kontakti un izstrādātais kontroles mehānisms palīdzēs jaunajiem projektiem ceļā uz biznesa mērķu sasniegšanu tuvāko gadu laikā. Tāpat arī redzam būtisku tendenci - 2017.gadā ir izveidots pirmais LatBAN biedru sindikāts, kas apvieno 22 investorus. Tas ir Skandināvijā un citur pieņemts investīciju vides attīstības modelis, kas palīdz investoriem samazināt riskus investējot agrīnas stadijas projektos, sindicējoties investori katrs riskē ar mazāku finansiālo ieguldījumu tai pat laikā piesaista vairāk kompetences, kas palielina projekta izredzes strauji attīstīties,» sacīja LatBAN valdes loceklis Juris Birznieks.

Lai godinātu privātā un juridiskā sektora investorus par 2017.gada sekmīgākajiem ieguldījumiem un nozīmīgākajām investīcijām, šodien jau trešo gadu pēc kārtas tiks pasniegti «Gada investors» apbalvojumi. LatBAN un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas (LVCA) kopīgi īstenotās iniciatīvas «Gada investors» mērķis ir veicināt investīciju nozares attīstību Latvijā, paplašinot investoru tīklu. Apzinot un popularizējot gada veiksmīgākās investīcijas, organizatori vēlas vērst uzmanību uz investoru būtisko lomu biznesa projektu izaugsmē.

Privātie investori šogad tiks apbalvoti trīs kategorijās - «Gada investīcija» par investīcijas apjomu un perspektīvāko nākotnes prognozi, «Gada videi draudzīgākā investīcija» par apjomīgāko investīciju ar pozitīvāko ietekmi uz vidi, kā arī tiks apbalvots «Gada nozares atbalstītājs».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu