ASV šogad apsteigs Saūda Arābiju un kļūs par pasaulē otro lielāku naftas ražotājvalsti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV šogad apsteigs Saūda Arābiju un kļūs par pasaulē otro lielāku naftas ražotājvalsti, jo slānekļa naftas ieguves uzņēmumi palielinās ražošanu, ņemot vērā jēlnaftas cenu kāpumu, piektdien prognozēja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

Naftas ieguves apjoms ASV šobrīd veido 9,9 miljonus barelu dienā, kas ir augstākais līmenis pēdējo gandrīz 50 gadu laikā, pietuvinot valsti Saūda Arābijai, kura ir pasaulē otra lielākā naftas ražotājvalsts aiz Krievijas, norāda IEA.

Aģentūra prognozē, ka naftas ieguves apjoms Savienotajās Valstīs šogad varētu pārsniegt desmit miljonus barelu dienā, tādējādi valstij apsteidzot Saūda Arābiju un konkurējot ar Krieviju.

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC un vairākas partnervalstis, tostarp Krievija, 2016.gada nogalē vienojās samazināt naftas ieguvi, lai mazinātu pārprodukciju tirgū un veicinātu jēlnaftas cenu pieaugumu. Pērnā gada novembra beigās vienošanās tika pagarināta līdz 2018.gada nogalei.

Tādējādi naftas cenas pasaules tirgū nesen pārsniegušas 70 dolāru par barelu atzīmi, salīdzinot ar mazāk nekā 30 dolāriem 2016.gada janvārī.

Tāpat naftas cenas atbalsta arī jēlnaftas krājumu kritums, veselīgs pieprasījums un ģeopolitiskais saspīlējums.

Naftas cenu pieaugums savukārt mudinājis slānekļa naftas ieguves uzņēmumus palielināt ieguves apjomu. Un, tā kā uz ASV neattiecas vienošanās par naftas ieguves samazināšanu, slānekļa naftas ieguve valstī var turpināties netraucēta, skaidro IEA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu