«Latvenergo» kukuļošanas lietā nākamajā sēdē nolasīs apsūdzību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Apjomīgās «Latvenergo» kukuļošanas pamata krimināllietas izskatīšanā pasludināts pārtraukums līdz februārim, lai ļautu apsūdzētajiem un to aizstāvjiem iepazīties ar tiesai iesniegtajiem rakstveida lūgumiem.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesis Andis Celms piektdien pasludināja pārtraukumu līdz 2.februārim, kad tiesas sēde paredzēta plkst.10.

Nākamajā sēdē plānots skatīt arī apsūdzētā Andreja Livanoviča lūgumu pievienot lietas materiāliem vairākus dokumentus, kuros paskaidrota apsūdzētā finansiālā situācija, kas, viņaprāt, izskaidro viņa rīcībā esošo līdzekļu leģitimitāti. Tāpat Livanovičs lūdza, lai viņa rīcībā tiek atgriezts lietas materiālos esošais personīgais dators «MacBook Air».

Tāpat nākamajā sēdē prokuratūra plāno nolasīt apsūdzību.

Šveices pilsoņa Roberta Gerosi un Vācijas pilsoņa Mehdi Haji Javad advokāts Jānis Rozenbergs norādīja, ka pirmā tiesas sēde noritēja raiti, taču neriskēja izteikt prognozes par lietas izskatīšanas ilgumu, vien norādot, ka lietas apjoms ir līdzīgs Digitālās televīzijas krimināllietai un Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietai.

Rozenbergs arī uzsvēra, ka tiesas dotā atļauja viņa aizstāvamajiem ārvalstu pilsoņiem neapmeklēt tiesas sēdes padarīs procesa izskatīšanu efektīvāku, jo nebūs jānodrošina tulks un jāpārceļ tiesas sēdes, ja kāds no ārvalstniekiem nespēs ierasties uz tiesas sēdi.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien, sākot skatīt apjomīgo «Latvenergo» kukuļošanas pamata krimināllietu pret 12 apsūdzētajiem, atļāva vairākiem no viņiem uz turpmākajām tiesas sēdēm neierasties.

Tiesa apmierināja apsūdzēto Šveices pilsoņa Roberta Gerosas un Vācijas pilsoņa Mehdi Haji Javada, kā arī apsūdzētā Jevgēnija Levina lūgumus lietas skatīšanai bez viņu klātbūtnes, izņemot reizes, kad viņu klātbūtne būs nepieciešama.

Tāpat vēstīts, ka saskaņā ar prokuratūras sniegto informāciju šajā kriminālprocesā apsūdzības celtas par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar laika periodā no 2004.gada 8.jūnija līdz 2010.gada 3.martam Rīgas otrās Termoelektrocentrāles (TEC) abās kārtās notikušo iepirkumu procedūru rezultātā noslēgtajiem līgumiem, proti «Latvenergo» un Šveices uzņēmuma starpā noslēgtajiem kopskaitā sešu konsultāciju līgumiem par kopējo summu 8 349 376 eiro.

Tāpat lietā figurē «Latvenergo» un Spānijas uzņēmuma starpā noslēgts Rīgas otrās TEC pirmās kārtas būvniecības līgums par 177 863 607 eiro un apkopes un uzturēšanas līgums par 95 000 000 eiro, kā arī «Latvenergo» un Turcijas uzņēmuma starpā noslēgts Rīgas otrās TEC otrās kārtas būvniecības līgums par 289 596 131 eiro un 57 892 156 ASV dolāriem.

Apsūdzības celtas trim bijušajām «Latvenergo» amatpersonām par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas izraisījušas smagas sekas, sadārdzinot iepriekšminētos sešus konsultāciju līgumus kopā par 452 0811 eiro, ar Spānijas uzņēmumu noslēgtos līgumus kopā par 24 796 966 eiro un ar Turcijas uzņēmumu noslēgto līgumu par 11 289 222 eiro.

Saistībā ar Rīgas otrās TEC abās kārtās noslēgtajiem sešiem konsultācijas līgumiem un Rīgas otrās TEC pirmās kārtas būvniecības un apkopes un uzturēšanas līgumiem trīs bijušās amatpersonas pieņēmušas kukuli kopā 3 967 167 eiro apmērā. Amatpersonas arī apsūdzētas par to, ka saistībā ar Rīgas otrās TEC otrās kārtas būvniecības līgumu pieņēmušas daļu no kukuļa - 191 392 eiro apmērā.

Divām no bijušajām amatpersonām apsūdzības celtas arī par organizētā grupā izdarītu noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā ar citiem organizētās grupas dalībniekiem, kopskaitā astoņām personām, kopā legalizējot 8 252 513 eiro.

Prokuratūra vienai personai apsūdzību cēlusi par «Latvenergo» bijušo amatpersonu izdarītās dienesta pilnvaru pārsniegšanas, kas izraisījušas smagas sekas, atbalstīšanu un kukuļdošanu lielā apmērā bijušajām «Latvenergo» amatpersonām. Tāpat šī persona apsūdzēta par noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizēšanu un par tirgošanos ar ietekmi saistībā ar līgumiem, kas noslēgti starp «Latvenergo» un Šveices, Spānijas un Turcijas uzņēmumiem.

Diviem ārvalsts pilsoņiem apsūdzības celtas par tirgošanos ar ietekmi saistībā ar «Latvenergo» un Šveices uzņēmuma starpā noslēgtajiem sešiem konsultāciju līgumiem. Pret šo Šveices uzņēmumu sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu.

Vēl vienai personai apsūdzība celta par to, ka viņa atbalstīja tirgošanos ar ietekmi, kas notika saistībā ar «Latvenergo» un Turcijas uzņēmuma starpā noslēgto līgumu.

Bez tam tiesai nodotajā kriminālprocesā ir sākti desmit procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu dažādām juridiskajām personām.

Lietā apsūdzēts Kārlis Miķelsons, kādreizējais «Latvenergo» viceprezidents Aigars Meļko, biznesa konsultants Livanovičs, Miķelsona znots Kristaps Štrauss un ekonomists un uzņēmējs Andris Deniņš, kā arī Vācijas un Šveices pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu