Pēc «LDz Loģistika» vadītāja aizturēšanas Saeimā notikusi sanāksme ar Lemberga piedalīšanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Nākamajā dienā pēc ziņām par «Latvijas dzelzceļa» meitasuzņēmuma «LDz Loģistika» vadītāja Vernera Lūša aizturēšanu Saeimā notikusi neformāla apspriede, kur piedalījies smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils domes vadītājs Aivars Lembergs, satiksmes ministrs Uldis Augulis un viņa padomnieks Artis Stucka, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Gan Lembergs, gan Augulis sarunā apspriesto raidījumam atteicās atklāt.

Lūsis 2005.gadā kļuva par AS Ventbunkers valdes locekli, kas pārstāvēja Lemberga intereses. To, ka Lūsis ir bijis Ventspils mēram svarīgs cilvēks, pierāda epizode Lemberga krimināllietā. Dānijā kādā viesnīcā bija ierakstītas Lemberga sarunas, vēsta raidījums.

Lūsi Lembergs ir pieminējis kādā sarunā Kopenhāgenā, 2005.gadā tiekoties ar saviem biznesa partneriem Ansi Sormuli un Gintu Laiviņu-Laivenieku. Šo sarunu ierakstīja Satversmes Aizsardzības biroja Dānijas partnerdienests, un to prokuratūra pievienoja lietai par Lemberga iesaisti Ventspils tranzītuzņēmumos.

Vienā no epizodēm Lembergs runā ar Rūdolfu Meroni un šīs sarunas laikā zvana Lūsim. Lembergs grib, lai noskaidro, kā sauca vienu uzņēmumu. Lūsis nesaprot, ko Ventspils mērs no viņa vēlas, un Lembergs secina, ka Lūsim vēl nav pietiekami lielas pieredzes. Arī sarunā ar Gintu Laiviņu-Laivenieku Lembergs piemin Lūsi. Viņa uzdevums esot ietekmēt situāciju «Ventbunkerā», lai Lembergam nevajadzētu pārāk strauji kārtot parādu.

2010.gadā sākas Lūša karjera Satiksmes ministrijā. Kad Uldis Augulis pirmo reizi kļūst par ministru, Lūsi pieņem lidostas «Rīga» valdē. Augulim nonākot amatā otrreiz 2016.gadā, Lūsis kļūst par «LDz Cargo» apakšuzņēmuma «LDz Loģistika» vadītāju. Augulis apgalvo, ka ņemt Lūsi darbā neesot bijis viņa lēmums.

Pa starpu abiem Auguļa laikiem Lūsis nodarbojās ar privātbiznesu, tirgoja degvielu. Viņa firma «TF Europa» uzrāda milzīgas bilances svārstības. Savu komercdarbību Verners Lūsis īstenoja vērienīgi. Firmu iemitināja «Bowlero centrā». Pirmajā, 2014.gadā tās apgrozījums bija 20 miljoni eiro. Gadu vēlāk tas nokritās uz 800 000. Pēc tam firmu pārcēla uz Ventspili un likvidēja pavisam.

«Nekā personīga» rīcībā esošā informācija liecina, ka Polijas pilsētas Bjalostokas prokuratūra Lūsi tur aizdomās par krāpniecību ar PVN. Savukārt Panevēžas prokuratūra Lietuvā vēlējusies iztaujāt Lūsi kā liecinieku kriminālprocesā, kas attiecas uz citiem cilvēkiem. Abos gadījumos Verners Lūsis pratināts Finanšu policijā.

Lietuva aizturēja Lūsi, jo viņš bija izsludināts starptautiskajā meklēšanā. Starptautiskais orderis attiecas arī uz Latvijas likumsargiem, kuriem arī bija visas iespējas Lūsi aizturēt. Iekšlietu ministrija atteicās atklāt, cik ilgu laiku Lūša vārds atradies starptautiskajā meklējamo personu sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu