Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas Baltijas valstīs pieauga par vidēji 10%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas Baltijas valstīs pieauga par vidēji 10%, bet Latvijā pieaugums bija nepilni 11%, aģentūru LETA informēja AS «Latvenergo».

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas Baltijas valstīs pieauga līdz vidējai cenai reģionā 39,48 eiro par megavatstundu (eiro/MWh).

Pirmo reizi šogad varēja novērot atšķirīgus cenu līmeņus starp valstīm – visstraujākais kāpums Lietuvā par 11% līdz 39,98 eiro/MWh, Latvijā pieaugums nepilnu 11% apmērā līdz 39,90 eiro/MWh, bet Igaunijā nedaudz vairāk nekā 8% apmērā līdz 38,55 eiro/MWh.

Cenu kāpuma galvenais faktors bija «NordBalt» starpsavienojuma atslēgums nedēļas sākumā, tam turpinoties arī visas nedēļas gaitā. Straujāku cenu pieaugumu gan ierobežoja Rīgas TEC izstrādes apjoma kāpums 63% apmērā līdz 67 gigavatstundām (GWh), efektīvi darbojoties tieši pīķa stundās un samazinot importa pieejamības samazinājuma radītos efektos.

Saglabājoties salīdzinoši vēsiem laikapstākļiem, arī elektroenerģijas patēriņa apjoms turpināja pieaugt, aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs sasniedzot 626 GWh, kas ir par nepilniem 4% vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Latvijā patēriņa apjoms palielinājies par 4% līdz 163 GWh, Igaunijā 5% kāpums līdz 201 GWh, bet Lietuvā 2% pieaugums līdz 262 GWh elektroenerģijas. Izstrādes pusē gan piedzīvojām kritumu - reģionā kopumā par 5% līdz 525 GWh. Izstrādes apjoms Latvijā samazinājies līdz 183 GWh, bet Lietuvā līdz 73 GWh, toties Igaunijā tika reģistrēts kāpums un izstrādes apjoms sasniedza 269 GWh.

Par spīti izstrādes apjoma kritumam Latvijā joprojām saglabājusies pozitīva elektroenerģijas izstrādes un patēriņa bilance, saražojot par 12% vairāk attiecībā pret valstī patērēto. Igaunijā savukārt saražots par 34% vairāk nekā patērēts, bet Lietuvā patēriņa apjoms būtiski pārsniedzis izstrādes apjomu un izstrādes apjoms pret patērēto ir vien 28%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu