82% no visas pasaulē nopelnītās naudas - bagātākā 1% iedzīvotāju rokās (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pagājušogad 82% no visas pasaulē nopelnītās naudas nonāca 1% bagātāko cilvēku rokās, liecina labdarības organizācijas «Oxfam» jaunākais pētījums. Ienākumu nevienlīdzības pamatā ir izvairīšanās no nodokļu maksāšanas, uzņēmēju spēja panākt sev izdevīgu likumu pieņemšanu, darbinieku tiesību vājināšanās un izmaksu optimizēšana uzņēmējdarbībā, uzskaita pētījuma autori.

«Oxfam» šādu informāciju apkopo jau piekto reizi. Pērn organizācija aprēķināja, ka astoņiem pasaules bagātākajiem cilvēkiem pieder tikpat liela bagātība, cik nabadzīgākajai pusei no planētas iedzīvotājiem.

Šogad organizācija aprēķinājusi, ka 42 bagātāko cilvēku rokās esot tikpat liela bagātība, cik trūcīgākajai pusei planētas iedzīvotāju. Laboti iepriekšējā gada dati - patiesībā pērn tas bija 61 iedzīvotājs, nevis astoņi, tāpēc ienākumu nevienlīdzība gada laikā ir pieaugusi.

Saskaņā ar «Oxfam» datiem, šobrīd pasaulē ir 2043 miljardieri. Pagājušajā gadā vidēji ik pārdienas to skaitam piepulcējās jauns miljardieris, ziņo «Bloomberg».

Miljardieru bagātība gada laikā palielinājās par 762 miljardiem ASV dolāru - septiņas reizes vairāk naudas, nekā būtu vajadzīgs, lai pieliktu punktu ekstrēmai nabadzībai pasaulē.

«Bloomberg» apkopotie dati liecina, ka pasaules 500 turīgo miljardieru kopējā bagātība 2017.gadā sasniedza 5,38 triljonus ASV dolāru.

«Miljardieru bums ir nevis veiksmīgas ekonomikas pazīme, bet gan ekonomiskās sistēmas neveiksmes simptoms,» norāda «Oxfam International» izpilddirektore Vinnija Bjanjima. «Cilvēki, kuri šuj mūsu drēbes, saliek mūsu telefonus un audzē mūsu ēdienu, tiek ekspluatēti.»

Labdarības organizācija uzsver, ka daudzu pasaules valstu valdības pauž bažas par pieaugošo ienākumu nevienlīdzību, taču vairums no tām necenšas uzlabot situāciju.

«Oxfam» mudina valdības strādāt pie tā, lai darbiniekiem tiktu nodrošinātas algas, ar kurām var izdzīvot, novērst nevienlīdzīgu atalgojumu sieviešu un vīriešu vidū, kā arī celt nodokļus turīgākajiem iedzīvotājiem.

«Cilvēki ir gatavi pārmaiņām,» sacīja Bjanjima. «Viņi vēlas, lai tiktu ierobežota vara un bagātība, kas ir tik nedaudzu cilvēku rokās.»

Ziņojuma publicēšana sakrīt ar Pasaules Ekonomikas foruma sākšanos Davosā, Šveices slēpošanas kūrortā, uz kuru pulcējas pasaules ietekmīgākie politiķi un uzņēmēji. Lai arī nevienlīdzība parasti ir viens no visvairāk apspriestajiem tematiem, pārāk bieži «kaismīgas runas noplok pēc pirmās pretestības», stāsta «Oxfam» pārstāvis Marks Goldrings.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu