VID sodījis deputātu Kaimiņu par deklarācijā neuzrādītu aizņēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV) Valsts ieņēmumu dienests (VID) aizvadītā gada nogalē administratīvā kārtā sodījis par valsts amatpersonas deklarācijā neuzrādītu aizņēmumu, šodien vēsta laikraksts «Neatkarīgā Rīta avīze».

Tiesa, deputāts nav vienīgais, kas Saeimas rudens sesijas laikā iedzīvojies administratīvajā sodā, taču Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārējo grēkāžu sarakstu pagaidām neizplata.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā laikrakstam paskaidroja, ka pēc katras Saeimas sesijas tiek apkopoti deputātiem aizvadītās sesijas un starpsesiju pārtraukumā piemērotie sodi. Informācija par tiem jau esot saņemta, taču komisijas priekšsēdētājs ar to vēl neesot iepazinies, tāpēc šī informācija pagaidām nav publiski pieejama.

Savukārt VID publiski pieejamo datu bāzu sniegtā informācija liecina, ka Kaimiņš sodīts, jo viņš savā deklarācijā par 2016.gadu nav uzrādījis, ka aizņēmies 13 000 eiro.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu par deklarācijas aizpildīšanas kārtības neievērošanu vai par apzināti nepatiesu ziņu norādīšanu var piemērot naudas sodu līdz 350 eiro, taču deputātam piemērots vien 25 eiro liels naudas sods.

Vēl līdz 2016. gada pavasarim spēkā bija likuma norma, kas paredzēja, ka pret Saeimas deputātu nevar uzsākt kriminālvajāšanu vai uzlikt viņam administratīvu sodu bez Saeimas piekrišanas. Taču šī valsts pamatlikuma norma tika grozīta.

Lai nodrošinātu, ka sabiedrība joprojām var uzzināt par deputātu izdarītajiem administratīvajiem pārkāpumiem, par likumprojekta virzību atbildīgā Juridiskā komisija likumprojektu trešajā lasījumā papildināja ar kārtību, kādā tiek paziņots par administratīvi sodītajiem deputātiem.

To izpilda Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, reizi kārtējās sesijas laikā Saeimas sēdē paziņojot par iepriekšējās sesijas un starpsesiju laikā administratīvi sodītajiem deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu