Stājas spēkā jauns patentmaksas apmērs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Latvijā šodien stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka to profesiju sarakstu, kas var izmantot patentmaksu, kā arī jaunu patentmaksas apmēru, informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

No šodienas visiem patentmaksas maksātājiem ārpus Rīgas neatkarīgi no profesijas patentmaksa būs 50 eiro par vienu mēnesi, savukārt tiem, kuri saimniecisko darbību veic Rīgā - 100 eiro par vienu mēnesi. Patentmaksu varēs maksāt par vienu, trim vai sešiem mēnešiem vai kalendāro gadu. Patentmaksas maksājuma termiņš nevarēs būt mazāks par vienu kalendāro mēnesi.

Nodokļu reformas ietvaros paplašināts to saimnieciskās darbības veicēju loks, kuri nodokļu nomaksai var izmantot samazināto patentmaksu.

Turpmāk maksāt samazināto patentmaksu 17 eiro gadā vai deviņus eiro pusgadā personai būs tiesības gadījumā, ja tai ir piešķirta vecuma pensija, tostarp priekšlaicīgi, kā arī ja personai ir tiesības piemērot pensionāra neapliekamo minimumu vai atbilstoši normatīviem tā ir atzīta par personu ar 1. vai 2. grupas invaliditāti; ja personas saimnieciskās darbības ieņēmumi pirmstaksācijas gadā nepārsniedz 3000 eiro; ja persona nav reģistrējusi citu saimniecisko darbību; ja persona nenodarbina darbiniekus; ja persona nav algas nodokļa maksātājs.

Samazināto patentmaksu nepiemēros fotogrāfiem, mākslas fotogrāfiem, kinooperatoriem un audioieraksta operatoriem, kā arī frizieriem un skaistumkopšanas speciālistiem, piemēram, frizieriem, grimētājiem, kosmetologiem, kosmētiķiem, nagu kopšanas speciālistiem, parūku meistariem, pirtniekiem, stilistiem, vizāžistiem, tetovētājiem, dekoratīvās caurduršanas meistariem.

Patentmaksa ir valsts noteikts vienots fiksēts maksājums, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par fiziskās personas saimniecisko darbību. Patentmaksa ir galīgs nodokļa maksājums par vienu, trim vai sešiem kalendārajiem mēnešiem vai vienu kalendāro gadu. Savukārt samazinātā patentmaksa ir galīgs nodokļa maksājums par kalendāro gadu vai sešiem kalendārajiem mēnešiem.

Jebkura veida patentmaksa ir atmaksājama maksātājam tikai gadījumā, kad VID pieņēmis lēmumu par atteikumu reģistrēt fizisko personu kā samazinātās patentmaksas maksātāju.

Iesniegums par patentmaksu vai samazināto patentmaksu jāiesniedz un apmaksa attiecīgajā valsts budžeta kontā par to jāveic ne vēlāk kā septiņas darbdienas pirms konkrētā perioda (kalendārā mēneša vai kalendārā gada), kad paredzēts sākt patentmaksas vai samazinātās patentmaksas piemērošanu.

Iesniegumu par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai var iesniegt: izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu; sūtot uz e-pasta adresi «vid@vid.gov.lv» parakstītu ar drošu elektronisko parakstu; nosūtot pa pastu uz adresi: Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas iela 1, Rīga, LV-1978; iesniegt klātienē jebkurā VID Klientu apkalpošanas centrā.

Iesnieguma veidlapa «Iesniegums Valsts ieņēmumu dienestam par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai» pieejama VID mājaslapā sadaļā «Nodokļi/Iedzīvotāju ienākuma nodoklis/Veidlapas un iesniegumi».

Plašāka informācija par patentmaksu pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā «Privātpersonām/Saimnieciskās darbības veicēji».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu