Biedrība: Latvijā ir labas perspektīvas nodarboties ar kazkopību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Latvijā ir labas perspektīvas nodarboties ar kazkopību, ņemot vērā tendences globālajā tirgū, teica Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena.

Viņa pastāstīja, ka kazkopības sfēra attīstās ne tikai Eiropā un Latvijā, bet arī globālā līmenī, jo kazkopji visā pasaulē cenšas vairāk sevi reklamēt un piesaistīt pircējus savai produkcijai un tādējādi pieprasījums, piemēram, pēc kazas piena aug. Arī Latvijā ir perspektīvi nodarboties ar kazkopību, kamēr globālajā tirgū vērojamas iepriekšminētās tendences.

Vienlaikus viņa piebilda, lai arī pieprasījums pēc kazas piena produktiem Latvijā un ārvalstīs turpina augt, ir grūti piesaistīt jauno paaudzi, kas vēlētos darboties šajā sfērā. «Jaunu cilvēku piesaiste ir ļoti liela problēma,» sacīja Piliena. Biežāk kazkopībai pievēršas cilvēki, kas jau kļuvuši patstāvīgi, un veido saimniecību uz esošās kapitāla bāzes, taču studentus ir ļoti grūti piesaistīt.

Biedrības vadītāja piebilda, lai nodarbotos ar kazas piena ražošanu, ir nepieciešama pārliecība, ka kāds konkrēts piena pārstrādes uzņēmums iepirks kazas pienu un produkcijai būs noieta iespējas. Nereti arī piena pārstrādes uzņēmumiem trūkst pārliecības ka viņiem būs stabils kazas piena piegādātājs. «Vajag vienu paraugpienotavu, kas uzdrīkstas riskēt un saprot, ka abpusēji biznesu var menedžēt, ka no abām pusēm ir atbildīgi cilvēki. Tad viss notiek,» sacīja Piliena.

Pieliena teica, ka patlaban Vidzemē kazas pienu lielākos apmēros pārstrādei iepērk «Cesvaines piens», savukārt citos reģionos, kā piemēram, Kurzemē un Latgalē joprojām ir iespēja sākt kazas piena pārstrādi. Latgalē, kur ģeogrāfisko īpatnību dēļ vieglāk turēt gaļas kazas, vēl lielāks potenciāls ir pārstrādāt kazas gaļu.

Latvijas Kazkopības biedrība ir sabiedriska organizācija, kas dibināta 2006.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu