Grozījumus par VID pieeju plašākai kredītiestāžu klientu informācijai skatīs steidzamības kārtā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu, kas paredz grozīt informācijas apjomu, kādu kredītiestādēm par saviem klientiem būs jāsniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID).

Grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām paredz noteikt, ka kredītiestāde un maksājumu pakalpojumu sniedzējs informēs VID par konkrētu klientu, kura pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa ir 15 000 eiro vai vairāk.

Līdz šim bija paredzēts, ka VID tiks sniegta informācija par kontu, kura iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa pārsniedza 15 000 eiro, nevis konkrētu klientu. Likumprojekta anotācijā pausts, ka grozījumi nepieciešami, jo regulējumam pakļautās fiziskās personas, sadalot savus maksājumus starp vairākiem kontiem, kas atvērti vienā kredītiestādē vai pie viena maksājumu pakalpojumu sniedzēja, varētu izvairīties no to datu iekļaušanas VID sniedzamajos ziņojumos.

Likumprojekts nosaka, ka kredītiestāde un maksājumu pakalpojumu sniedzējs pirmo reizi Valsts ieņēmumu dienestam sniegs informāciju nevis par klientiem, kuru konta debeta vai kredīta apgrozījums 2017.gadā pārsniedz 15 000 eiro, bet gan par klientiem, kuru pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu kopējā atlikuma summa uz 2018.gada 1.janvāri ir 15 000 eiro vai vairāk. Informācija tiks sniegta, norādot klienta datus un pieprasījuma noguldījuma kontu un maksājumu kontu atlikuma kopsummu. Šo informāciju būs jāiesniedz VID līdz 2018.gada 1.septembrim.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) aģentūrai LETA sacīja, ka likumprojektā pilnveidots regulējums attiecībā uz darījumu kontiem.

Likumprojektam šodien arī tika noteikta steidzamība. Plānots, ka Saeima galīgajā lasījumā par likumprojektu varētu lemt 8.februārī.

Kā ziņots, Saeima pērn jūlijā pieņēma grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz pienākumu kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem reizi gadā VID iesniegt informāciju par klientiem - fiziskajām personām, kuru konta debeta vai kredīta apgrozījums iepriekšējā gadā pārsniedza 15 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu