VNĪ energoefektivitātes un revitalizācijas projektos ieguldīs €32 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) deviņos energoefektivitātes uzlabošanas projektos valstij un sabiedrībai būtiskos objektos un trijos bijušo rūpniecisko būvju revitalizācijas projektos ieguldīs kopumā 32,778 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Visi projekti jau ir iesniegti saskaņošanai Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā. Tostarp kopējais nepieciešamais budžets energoefektivitātes projektiem ir 17,778 miljoni eiro, bet revitalizācijas projektiem - aptuveni 15 miljoni eiro.

«Energoefektivitātes projektu ietvaros mēs ne tikai panākam siltuma un elektrība ietaupījumu, līdz ar to ietaupot šo iestāžu un nodokļu maksātāju līdzekļus, bet varam būtiski uzlabot ēku tehnisko un estētisko stāvokli, organiskāk iekļaujot pilsētvidē. Kopumā tās būs deviņas ēkas: trīs teātri - Valmieras drāmas teātris, Dailes teātris un Latvijas Leļļu teātris, kā arī sešas sabiedriski nozīmīgas ēkas,» skaidroja Neimanis.

Janvāra beigās VNĪ noslēdza sadarbības līgumu ar Valmieras drāmas teātri par projekta īstenošanas sākšanu. Tā ietvaros plānots siltināt bēniņu pārsegumu un jumtu, cokolu un fasādi, tostarp risinot jautājumu par ēkas integrāciju pilsētvidē, plānots nomainīt logus, durvis un esošos apgaismes ķermeņus uz energoefektīviem, kā arī uzlabot apkures sistēmu un izveidot ventilācijas un aukstumapgādes sistēmu. Darbi teātra ēkā noritēs vairāk nekā 7000 kvadrātmetru platībā, kopējais projekta finansējums no Eiropas Savienības - 3,78 miljoni eiro.

Valmieras drāmas teātrī norit darbs, lai ēkā sāktu izpētes darbus. Pilna apmēra būvprojektu plānots izstrādāt līdz 2020.gada beigām, bet būvdarbus paveikt līdz 2022.gada sākumam.

Energoefektivitātes projekti tiks īstenoti ne tikai trijos teātros, bet arī ēkās, kurās atrodas Latvijas Nacionālais arhīvs, Ministru kabinets, Finanšu ministrija, Valsts kase, Valsts prezidenta rezidence un citās.

Savukārt revitalizācijas darbus plānots veikt «Tabakas fabrikā» - līdz 2021.gadam objektā plānots ieguldīt 4,9 miljonus eiro un pārvērst to par Starpdisciplinārās izglītības, kultūras un radošo industriju atbalsta centru. Tajā tiks izveidotas telpas Latvijas Kultūras akadēmijas vajadzībām, kā arī radošo industriju inkubatoram un darbnīcām.

Vienlaikus netālu esošajā ēkā Aristīda Briāna ielā 13 plānots ieguldot 5,008 miljonus eiro. Līdz 2022.gadam šajā ēkā plānots izveidot prototipēšanas darbnīcas «Riga Makerspace», kuras lietos Latvijas Mākslas akadēmija un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola. Objekta kopēja platība ir apmēram 3600 kvadrātmetru.

«Šādi kopumā mēs runājam par vesela kvartāla pakāpenisku atdzimšanu gan estētiski, gan sabiedriski, gan komerciāli,» piebilda Neimanis, atzīmējot, ka ir jāsakārto un jāpiešķir jauna elpa bijušiem rūpnieciskajiem objektiem ne tikai pilsētas centrā, bet arī ārpus tā.

Trešais VNĪ revitalizācijas projekts ir Latvijas Nacionālās operas dekorāciju darbnīcu un mēģinājuma zāļu kompleksa izveide Lubānas ielā 80. Darbi ir sadalīts divās kārtās, tostarp pirmās kārtas plānotais finansējums ir 4,999 miljoni eiro. Pašlaik norit iepirkums projektēšanai, visus darbus plānots noslēgt līdz 2022.gada decembrim.

«Visi šie objekti ir daļa no VNĪ kampaņas «100 adreses Latvijas valsts simtgadei», tāpēc esam tos apņēmušies īstenot atbilstoši augstākās kvalitātes standartiem,» sacīja Neimanis.

2017.gada nogalē VNĪ sāka vērienīgu pārmaiņu programmu «100 adreses Latvijas valsts simtgadei», tā pievienojot artavu valsts simtgades svinībām un vienlaikus publiski apņemoties būtiski uzlabot uzņēmuma darbību.

VNĪ pārziņā ir vairāk nekā 500 ēku īpašumu 1,8 miljonu kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4100 zemes īpašumu vairāk nekā 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā vienīgais īpašnieks ir Finanšu ministrija. VNĪ strādā 580 darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu