EM: Šogad apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Šogad apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme, prognozēja Ekonomikas ministrijā (EM).

To noteiks gan uzņēmēju spēja palielināt konkurētspēju, gan pieprasījuma dinamika lielākajos eksporta tirgos - Eiropas Savienības un NVS valstīs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2017.gada decembrī pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 2,2% lielāki nekā pirms gada, bet pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem tie pieauga straujāk - par 7,7%. Kopumā 2017.gadā ražošanas apjomi par 8% pārsniedza pagājušā gada rādītāju (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem).

EM atzīmēja, ka pagājušajā gadā pieaugums bija vērojams praktiski visās rūpniecības apakšnozarēs. Lielāko ieguldījumu rūpniecības izaugsmē sastādīja gatavo metālizstrādājumu ražošanas (pieaugums par 14,3%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu) un pārtikas rūpniecības (pieaugums par 4,2%) apjomu pieaugumi. Ievērojamu ieguldījumu izaugsmē deva arī automobiļu un piekabju ražošana (par 26,8%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana (par 14,2%), kā arī nemetālisko minerālu ražošana (par 11,1%). Mērenāk pieauga lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares - kokapstrādes apjomi (par 2,1%).

Savukārt neliels samazinājums pērn bija vērojams vienīgi papīra un to izstrādājumu ražošanas apjomiem - par 0,3%.

Pagājušajā gadā apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga nedaudz straujāk nekā izlaides apjomi - par 9,5%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 7,1%, savukārt straujāk auga eksportētajās produkcijas apjomi - par 11,3%.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 2017.gadā Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās pieauga par 8,5% salīdzinājumā ar 2016.gadu, tostarp apstrādes rūpniecībā kāpums bija par 8,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu