«Swedbank» peļņa Latvijā pērn - € 113 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Neitāls/LETA

«Swedbank» peļņa Latvijā pagājušajā gadā bija 113 miljoni eiro, kas ir par 9% vairā nekā 2016.gadā, pavēstīja bankas preses pārstāve Kristīne Jakubovska.

Viņa norādīja, ka peļņas pieaugums galvenokārt ir saistīts ar ienākumu palielināšanos un iepriekš veikto kredītu uzkrājumu atbrīvošanu.

Iepriekš veikto kredītu uzkrājumu atbrīvošanas neto summa pērn bijusi 2,3 miljoni eiro pretstatā 1,1 miljonam eiro 2016.gadā.

Savukārt «Swedbank» grupas tīrie procentu ienākumi pērn palielinājušies par 3%, kas galvenokārt skaidrojams ar kreditēšanas vidējo apmēru palielināšanos, bet neto ienākumi no komisijām pagājušajā gadā auguši par 13%, pateicoties lielākai klientu aktivitātei ikdienas pakalpojumu lietošanā, kā arī ienākumiem no aktīvu pārvaldīšanas. Kopējie grupas izdevumi palielinājušies par 3%, ko galvenokārt ietekmēja ar normatīvajiem regulējumiem saistīto izmaksu pieaugums.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2017.gadā «Swedbank» grupas peļņa Latvijā bija 101,429 miljoni eiro, kas ir par 1,6% vairāk nekā 2016.gadā, kā arī pašas «Swedbank» peļņa pieaugusi par 1,6%, sasniedzot 94,365 miljonus eiro.

«Swedbank» grupas aktīvi 2017.gada beigās bija 5,293 miljardi eiro, kas ir par 1% jeb 50,471 miljonu eiro vairāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 5,242 miljardi eiro, liecina publiskotais finanšu pārskats.

Jakubovska informēja, ka «Swedbank» kopējais kredītportfelis salīdzinājumā ar 2016.gada beigām ir saglabājies nemainīgs. Vienlaikus pērn bijis nozīmīgs pieaugums jauno kredītu izsniegšanā mājsaimniecībām un mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, savukārt ceturtajā ceturksnī sezonāli mazinājās uzņēmumu īstermiņa produktu izmantošana. Kopumā bankas jaunās kreditēšanas apmēri 2017.gadā sasniedza 770 miljonus eiro.

Savukārt piesaistīto noguldījumu apmērs salīdzinājumā ar 2016.gada beigām pieaudzis par 2%, pateicoties kāpumam gan uzņēmumu, gan privātpersonu segmentā.

«Turpinoties spēcīgai Latvijas tautsaimniecības izaugsmei, uzlabojās arī mājsaimniecību un uzņēmumu gatavība investēt nākotnē. Saņemot «Swedbank» finansējumu, vairāk nekā 2500 ģimeņu pērn īstenoja sapni par savu mājokli, savukārt vairāk nekā 2600 uzņēmumu, pārsvarā mazie un vidējie, paātrināja savu izaugsmi. Pērn «Swedbank» stiprināja vispieejamākās bankas pozīcijas Latvijā - 49 no visiem Latvijas novadiem ar 300 000 iedzīvotājiem esam vienīgā fiziski klātesošā banka. Arī tādi digitālie jaunievedumi kā «Smart-ID» ir uzlabojuši bankas pakalpojumu pieejamību, un puse mūsu internetbankas klientu aktīvi izmanto «Swedbank» lietotni. Raugoties nākotnē, digitālo risinājumu attīstīšana arī turpmāk būs mūsu prioritāte - veidosim tos paši un sadarbosimies ar inovatīviem finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem,» sacīja «Swedbank» valdes priekšsēdētājs Latvijā Reinis Rubenis.

2016.gadā «Swedbank» grupa Latvija strādāja ar peļņu 99,866 miljonu eiro apmērā, bet pašas «Swedbank» peļņa bija 92,896 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu