Volstrītas vadošais indekss piedzīvo straujāko vienas dienas samazinājumu vēsturē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV pirmdien piedzīvoja strauju biržu indeksa «Dow Jones Industrial Average» kritumu, un arī citviet pasaulē - tai skaitā Eiropā un Āzijā - tika novērots līdzīgs vadošo fondu tirgus indeksu samazinājums. Analītiķi cenšas saprast, vai tā ir tikai īstermiņa korekcija, vai arī ir pamats nopietnākām bažām, vēsta «CNN Money».

Volstrītu pirmdien satricināja pamatīgs akciju cenu kritums, tostarp ASV biržu indekss «Dow Jones Industrial Average» zaudēja 1175 punktus jeb 4,6% vērtības. Tas ir lielākais punktu samazinājums, kādu šis indekss pieredzējis vienas dienas laikā.

Pirmdien pieredzētais kritums seko ilgstošam akciju cenu kāpumam.

Viens no iespējamajiem iemesliem - piektdien izdotais ASV Federālās rezervju sistēmas piektdien izdotais paziņojums par darba tirgu. Tajā apkopotie dati liecina par straujāku algu pieaugumu, kas savukārt radījis bažas, ka rezervju sistēma varētu pacelt procentu likmi ātrāk, nekā gaidīts, lai neatpaliktu no inflācijas.

Eksperti pēdējos mēnešos brīdinājuši par akciju tirgus iespējamo pārkaršanu. Daži uzskata, ka pirmdien notikušais esot vien parasta korekcija, par ko satraukties nevajadzētu. «Šī korekcija ilgtermiņā ir veselīgs pavērsiens tirgos,» pirmdien rakstīja investīciju kompānijas «Guggenheim Partners» pārstāvis Skots Minerds.

Volstrītā notiekošais atstāj iespaidu uz visu pasauli, jo pēc vairākiem rādītājiem ASV ir lielākā ekonomika pasaulē un daudzi investori savus darījumus veic ASV dolāros.

Akciju tirgi Londonā, Frankfurtē un Parīzē otrdienu iesāka ar cenu kritumu līdz 3%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu