«Jumava» pavasarī gaidāmajā Londonas grāmatu tirgū plāno piedalīties par saviem līdzekļiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izdevniecība SIA «Jumava» šopavasar gaidāmajā Londonas grāmatu tirgū plāno piedalīties par saviem līdzekļiem, norādīja izdevniecības īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Juris Visockis.

Viņš sacīja, ka minētais lēmums pieņemts nedēļas sākumā notikušajā uzņēmuma valdes sēdē. Visockis kā lēmuma iemeslu minēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) nepietiekamo līdzekļu apmēru, lai nodrošinātu visu pieteikušos uzņēmēju dalību nacionālajā stendā Londonas grāmatu tirgū, plašākus komentārus, tostarp par Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas (LGA) lūgumu LIAA liegt «Jumavai» dalību minētajā pasākumā, nesniedzot.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja LGA izpilddirektore Dace Pugača, asociācija nosūtījusi LIAA vēstuli ar lūgumu izvērtēt «Jumava» dalību nacionālajā stendā šopavasar gaidāmajā Londonas grāmatu tirgū nelicencētas Harija Potera grāmatu sērijas izplatīšanas un tirgošanas dēļ. Pēc Pugačas teiktā, asociācijas lūgumu atbalsta arī Kultūras ministrija un patlaban jautājuma tālāka virzība ir LIAA pārziņā.

LIAA pārstāve Vineta Vilistere-Lāce aģentūrai LETA norādīja, ka LIAA vēstuli no LGA ir saņēmusi, tomēr konkrētu laiku, kad tā varētu asociācijai sniegt atbildi, nevarēja pateikt. «Ņemot vērā visus termiņus, tas varētu notikt pietiekami īsā laikā,» sacīja Vilistere-Lāce.

Savukārt vaicāta, kā LIAA vērtē «Jumavas» lēmumu piedalīties Londonas grāmatu tirgū par saviem līdzekļiem, LIAA pārstāve plašāku komentāru pašlaik nevarēja sniegt.

Vilistere-Lāce iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka LIAA par uzņēmumu dalību tās organizētajā nacionālajā stendā lemj pēc Ministru kabineta noteikumos noteiktiem kritērijiem. Atbilstoši tiem, patlaban «Jumava» tāpat kā citi uzņēmumi kvalificējas dalībai nacionālajā stendā.

Savukārt, sazinoties ar Roulingas pārstāvošo aģentūru «The Blair Partnership» par tās plāniem saistībā ar iespējamo «Jumavas» pārkāpumu, tās Starptautiskās izdevējdarbības vadītājs Džordžs Mellors aģentūrai LETA izvairījās atbildēt uz minēto jautājumu, vien norādot, ka «Jumavas» licence Harija Potera grāmatu sērijas izdošanai ir beigusies, līdz ar to nevienam izdevējam Latvijā pašlaik nav licence tulkot, iespiest vai izplatīt Harija Potera grāmatas.

Kā ziņots, izdevniecības «Zvaigzne ABC» īpašniece un valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka pirms pāris nedēļām sociālajā tīklā «Facebook» publiskoja sekojošu paziņojumu: «Roulingas aģente ir norādījusi, ka grāmatnīcās Latvijā šobrīd nedrīkst atrasties neviena latviski tulkotā Harija Potera grāmata!».

Kilbloka aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka izdevniecība sadarbojas ar Roulingas pārstāvjiem, izdodot rakstnieces kriminālromānus latviešu valodā ar pseidonīmu Roberts Galbraits. Pirms kāda laika «Zvaigzne ABC» no rakstnieces pārstāvjiem saņēma piedāvājumu izdot Harija Potera grāmatu sēriju. Tomēr tas izdevniecības pārstāvjos radīja neizpratni, jo grāmatas Latvijas pircējiem jau tiek piedāvātas. Nosūtot autores pārstāvjiem fotoattēlu ar jau tirgošanā esošām Harija Potera grāmatām, Roulingas pārstāvji norādīja, ka to tirdzniecība ir nelikumīga.

Kilbloka skaidroja, ka neskaidrību radījusi situācija ar iepriekšējo Harija Potera grāmatu izdošanas licences turētāju Latvijā – izdevniecību «Jumava». Viņa norādīja, ka Roulingas aģenti «Jumavai» bija nosūtījuši formālu vēstuli par licences darbības pārtraukšanu, kas ietver arī visu tirdzniecībā esošo Harija Potera grāmatu likvidāciju. Tomēr grāmatnīcas no maksātnespēju pasludinājušā «Jumavas» grāmatu apgāda SIA «J.L.V», kas izdeva arī minētās grāmatas, saņēma vēstuli par visu tā izdoto grāmatu izņemšanu no tirdzniecības. Savukārt Harija Potera grāmatas tika turpināts tirgot zem «Jumavas» vārda, sacīja «Zvaigzne ABC» valdes priekšsēdētāja.

Izdevniecības «Jumava» īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Visockis iepriekš aģentūrai LETA apstiprināja, ka uzņēmumam beigušās Harija Potera grāmatu sērijas licencēšanas tiesības, līdz ar to minēto grāmatu izdošana un pārdošana vairs nenotiek. «Izbeidzoties licencēm, pārtraucām darbību,» sacīja Visockis, plašākus komentārus par situāciju nesniedzot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu