Venecuēla kļuvusi par pirmo valsti ar oficiālu kriptovalūtu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Smagā ekonomiskajā krīzē esošā Venecuēla kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kuras valdība izdevusi savu oficiālo kriptovalūtu - petro, vēsta aģentūra AP. Petro piesaistīts Venecuēlas naftas rezervēm.

Jaunās kriptovalūtas atklāšana ar lielu pompu notika otrdien prezidenta pilī. «Mēs esam spēruši lielu soli 21. gadsimtā,» sacīja valsts autoritārais līderis Nikolass Maduro, kamēr venecuēlieši straujās inflācijas un pārtikas trūkuma dēļ spiesti gaidīt milzīgās rindās, lai veikalos ar patukšiem plauktiem varētu iegādāties pirmās nepieciešamības preces.

Atklāšanas ceremonijā Maduro īsi prezentēja sarežģīto datortehnoloģiju, kas ir kriptovalūtas pamatā. Pasākumā uzstājās arī Krievijas uzņēmējs, kura uzņēmums vadīs jauno platformu.

Ar petro Venecuēlā varēs nomaksāt nodokļus un apmaksāt valsts sniegtos pakalpojumus. Ar to varēs norēķināties arī par pakalpojumiem valsts vēstniecībās un degvielu uz Venecuēlas robežas, teica Maduro. Tomēr valsts sniegusi visai skopu informāciju par to, kā jaunā kriptovalūta darbosies un cik droši ir tajā investēt.

«Es ieteiktu būt ļoti uzmanīgiem - īpaši ņemot vērā Venecuēlas valdības pagātni,» brīdina Argentīnas tehnoloģiju uzņēmuma «Signatura» līdzdibinātājs Federiko Bonds.

Maduro pagājušogad paziņoja par digitālās valūtas izveidošanu, lai tādā veidā apietu ASV sankcijas.

Tagad valdība paziņojusi, ka pirmajā gadā izdošot 100 miljonus petro. Pirmie 38,4 miljoni nonāca pārdošanā otrdien. Vienas digitālās valūtas vienības cena ir 60 ASV dolāri (48 eiro).

Ja investori iegādāsies visas pieejamās monētas, tas krīzes mocītajai Venecuēlas valdībai ienesīs vairākus miljardus dolāru.

Minimālā alga Venecuēlā šobrīd atbilst apmēram 3 dolāriem, tāpēc maz ticams, ka valsts iedzīvotāji lielos daudzumos pirks jaunizveidoto digitālo valūtu.

ASV Finanšu departaments brīdinājis ASV pilsoņus un uzņēmumus, ka Venecuēlas kriptovalūtas pirkšana nozīmēs valstij noteikto sankciju pārkāpšanu.

Venecuēlā plaši tiek izmantoti bitkoni un citas kriptovalūtas, lai hiperinflācijas apstākļos samaksātu par visdažādākajām precēm un pakalpojumiem, sākot ar ārsta apmeklējumiem un beidzot ar medusmēneša ceļojumiem.

Kriptovalūtas savā būtībā ir decentralizētas, tāpēc valdības kontrolēta kriptovalūta ir neparasta parādība, uzsver Karakasā bāzētā uzņēmuma «EcoAnalitica» vecākais ekonomists Džīns Pols Leidencs.

Viņš uzskata, ka kriptovalūtas ieviešana nav risinājums valstī, kur inflācija vienā dienā pieaug straujāk nekā citās zemēs gada laikā.

«Hiperinflāciju nevar apturēt, izveidojot jaunu valūtu un nedarot neko citu,» ir pārliecināts Leidencs. «Valdībai nav nekādu plānu īstenot strukturālas reformas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu