Regulējums elektrības rēķinu samazināšanai varētu stāties spēkā aprīlī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) reformas dēļ pieaugušo elektrības rēķinu samazināšanai nepieciešamais regulējums provizoriski varētu stāties spēkā aprīlī, šāds iespēja šodien iezīmējās Zaļo un zemnieku savienības frakcijas un ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) kopīgajā sarunā.

Par konkrētiem termiņiem gan vēl tiks spriests Ekonomikas ministrijas (EM) organizētajā iesaistīto pušu sanāksmē piektdien, 23.februārī, sacīja Ašeradens.

Sanāksmē ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis akcentēja, ka piedāvātajiem risinājumiem jābūt efektīviem, lai neatkārtotos situācija, kas šajā sfērā netiek izpildīts apsolītais. Tādējādi viņš atsaucās uz iepriekšējo gadu, kad no EM puses esot pausts, ka piedāvātā sistēma neradīšot problēmas, taču tagad tiek saņemta informācija par paaugstinātajiem rēķiniem.

Ašeradens no savas puses vērsa uzmanību, ka pašlaik spēkā esošā sistēma ir palīdzējusi rūpniecības attīstībai vairākās pilsētās, tajā skaitā Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, Saldū, Jelgavā, Gulbenē, Ventspilī un Smiltenē.

Ministrs skaidroja, ka decembra un janvāra rēķini rāda, ka 83% mājsaimniecības nav pieauguši rēķini OIK sistēmas dēļ. Taču rēķini ir pieauguši klientiem, kam ir neefektīvs pieslēgums. Ašeradens ZZS frakciju informēja par risinājumiem, kas šodien iepriekš tika izklāstīti Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē.

Kā ziņots, komisijas sēdē Ašeradens norādīja, ka saistībā ar elektrības cenu pieaugumu Ekonomikas ministrija (EM) kā vienu no risinājumiem uzņēmējiem piedāvās elastīgi samazināt vai atslēgt jaudu pavisam uz deviņiem mēnešiem.

Tiesa, šī risinājuma piedāvājumā arī paredzēta prasība, ka vismaz trīs mēnešus gadā maksimālā jauda tiek izmantota efektīvi. Šajā piedāvājumā arī paredzēts, ka sākotnējā jauda tiek atjaunota, sedzot tikai tehniskās izmaksas, kas varētu būt apmēram 30 eiro.

ZZS frakcijas sēdē ministrs norādīja arī iespēju atteikties no lielās jaudas izmantošanas, lai to varētu atjaunot uz vienu mēnesi. Mazās zemnieku saimniecības pieslēgšanos varētu veikt par «saprātīgu» naudas summu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu