EP komiteja atbalsta Kariņa likumprojektus, kas noteiks Eiropas elektroenerģijas tirgu tuvākajā desmitgadē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Eiropas Parlamenta (EP) Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja (ITRE) šodien balsojumā atbalstīja EP deputāta Krišjāņa Kariņa (V) sagatavotos likumprojektus, kas noteiks, kāds būs Eiropas elektroenerģijas tirgus tuvākajā desmitgadē, aģentūru LETA informēja deputāta padomniece Ieva Zīberga.

Viņa norādīja, ka likumprojekti skar arī Latvijā aktuālo jautājumu par subsīdijām ražotājiem. Kariņš skaidroja, ka vieni no lielākajiem Eiropas elektroenerģijas tirgus trūkumiem saistās ar pārrobežu aizliegumiem un barjerām elektroenerģijas tirdzniecībā. Tirgus darbību traucē daudzie un atšķirīgie atbalsta mehānismi, obligātie iepirkumi, kā arī pastāvošās barjeras tirdzniecībai starp dalībvalstīm.

«Likumprojektu mērķis ir stiprināt konkurences iespējas, atteikties no regulētajām cenām un valstu robežu aizliegumiem tirgot elektrību, kā arī ierobežot tirgu kropļojošās subsīdijas, lai patērētājs būtu ieguvējs un izmaksas samazinātos,» uzsvēra eiroparlamentārietis.

Zīberga atzīmēja, ka likumprojekti noteiks Eiropas elektrības tirgus uzbūvi nākotnē, tie iekļauj tādus jautājumus kā pārvades sistēmu operatoru ciešāka sadarbība, valsts iejaukšanās, mazo ražotāju iesaiste, vienotu noteikumu piemērošana visiem tirgus dalībniekiem, kā arī subsīdiju izskaušana un patērētāju rēķinu vienkāršošana.

Eiropas Komisija 2016.gada novembrī nāca klajā ar enerģētikas likumprojektu kopumu, kas ir noslēdzošais posms likumdošanā Eiropas Enerģētikas savienības izveidošanai. Kariņš ir atbildīgs par izstrādi un virzību EP diviem no šiem likumprojektiem, kas nosaka elektrības tirgus uzbūvi - Regula par elektroenerģijas iekšējo tirgu un Direktīva par kopīgiem noteikumiem.

Līdz ar komitejas balsojumu tiek uzsāktas sarunas ar Padomi jeb dalībvalstīm par likumprojekta gala tekstu. EP sarunās ar dalībvalstīm pārstāvēs Kariņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu