Tautsaimniecības padome LPS vadībā rūpēsies par biznesa vides sakārtošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekonomikas ministrijas (EM) paspārnē esošās Tautsaimniecības padomes vadības funkciju šogad uzņemsies Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kura apņēmusies pievērsties biznesa vides sakārtošanas un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem, aģentūru LETA informēja EM.

Piektdien notika šī gada pirmā Tautsaimniecības padomes sēde, kuras laikā pārrunātas padomes un EM darba prioritātes 2018.gadam. Ievērojot Tautsaimniecības padomes tradīcijas, rotācijas kārtībā šogad tās vadību pārņem LPS un par padomes priekšsēdētāju ievēlēts LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Sēdē ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) uzsvēra, ka EM prioritātes 2018.gadā ir lielākas algas Latvijas tautsaimniecībā strādājošajiem un atbalsts Latvijas rūpniecībai.

«Šogad prioritāro darbu sarakstā esam iekļāvuši arī mājokļu pieejamības veicināšanu ģimenēm ar bērniem un augsti kvalificētiem speciālistiem, īpaši reģionos. Augsta prioritāte šogad būs elektroenerģijas obligātā iepirkuma sistēmas pilnveidošanai, pastiprinot jomas uzraudzību, nodrošinot nozares darbības caurspīdīgumu un izslēdzot potenciālas krāpniecības iespējas. Šogad esam iecerējuši veikt vēl vairākus pasākumus, kas veicinās Latvijas tautsaimniecības pāreju uz modernas ekonomikas modeli, veicinot finanšu tehnoloģiju un valsts pakalpojumu digitalizāciju un jaunuzņēmumu sadarbību ar universitātēm un korporācijām,» informēja ekonomikas ministrs.

Savukārt Kaminskis atzina, ka EM un LPS izvirzītās prioritātes darbam padomē 2018.gadā sakrīt. «Tās ietver gan uzņēmējiem būtiskos jautājumu blokus, gan arī pašvaldību atbalsta mehānismus biznesam. Svarīgi meklēt risinājumus, kas vērsti uz biznesa vides sakārtošanu un ilgtspējīgu attīstību visā valsts teritorijā,» pauda Kaminski.

Pēc viņa teiktā, LPS ierosinātās tēmas šajā gadā ir arī izglītības mērķu pakārtošana ekonomikas strukturālajām pārmaiņām, ceļu infrastruktūras sasaiste ar uzņēmējdarbības dažādošanu visā valsts teritorijā, vietējo pašvaldību atbalsta paketes nepieciešamība uzņēmēju piesaistīšanai, publiskā atbalsta instrumentu izveide īres dzīvojamā fonda attīstībai, administratīvo šķēršļu samazināšana valsts informācijas sistēmās, enerģētika un energoefektivitāte, būvniecība u.c. «Šīs tēmas esmu apspriedis arī ar ekonomikas ministru un ir gandarījums, ka mums ir līdzīgs redzējums,» LPS priekšsēdis.

Tāpat EM Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktors Jānis Salmiņš sēdes laikā iepazīstināja Tautsaimniecības padomi ar Latvijas tautsaimniecības aktuālajām tendencēm un izaicinājumiem. Pēc viņa teiktā, ekonomikas izaugsme kļūst straujāka, ko ietekmē gan apstrādes rūpniecības un būvniecības straujāka attīstība, eksporta un investīciju pieaugums, gan arī privātā un valsts patēriņa palielināšanās.

Vienlaikus pastāv vairāki riska faktori, kas var ietekmēt tautsaimniecības izaugsmi, tai skaitā arvien pieaugošā spriedze darba tirgū un plaisa starp darbaspēka produktivitāti un izmaksām. EM prognozē, ka 2018.gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts pieaugs par 4,2%. Vienlaikus paredzams, ka bezdarbs 2018.gadā Latvijā samazināsies zem 8%, bet algas valstī pieaugs vidēji par 6,5%.

Tautsaimniecības padome ir EM, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas izveidota konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir veicināt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas veidošanu un īstenošanu Latvijā, kā arī veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstības principu ieviešanu un sekmēt valsts ilgtspējīgas attīstības procesu un sabiedrības līdzdalību tajā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu