Ziņojums: Putina ģimene caur «Danske Bank» Igaunijas filiāli atmazgājusi naudu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas lielākās bankas «Danske Bank» Igaunijas filiāle 2013.gadā slēdza vairāku uzņēmumu kontus pēc tam, kad tika konstatēts, ka tos izmantojuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina ģimenes locekļi un Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) apjomīgu naudas līdzekļu atmazgāšanai, liecina ASV bāzētās nevalstiskās organizācijas - Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centra («The Organized Crime and Corruption Reporting Project», OCCRP) - rīcībā nonākusi informācija.

Informators ziņojis bankas valdei, ka naudas atmazgāšanas novēršanai paredzētās procedūras Igaunijas filiālē ir bijušas pilnībā neveiksmīgas un banka varētu būt veikusi kriminālpārkāpumu, palīdzot uzņēmumiem, kas realizējuši vairākus aizdomīgus darījumus un kuru patieso īpašnieku vidū ir Putina ģimene un FDD, norāda OCCRP.

«Danske Bank» Igaunijas filiāle jau iepriekš bijusi iesaistīta citās naudas atmazgāšanas shēmās, kurās no Azerbaidžānas plūduši vairāki miljardi dolāru, daļa no kuriem nonākusi to Eiropas politiķu kabatās, kuri atbalstījuši Baku režīmu.

Tikmēr citā izmeklēšanā konstatēts, ka 20-80 miljardi ASV dolāru pametuši Krieviju, izmantojot globālu banku tīklu, kurā bijusi arī «Danske Bank».

Savukārt jaunākos atklājumus sniedzis kāds informators, kura ziņojumu nesen ieguvis Dānijas laikraksts «Berlingske», kas ar to dalījies ar OCCRP un britu avīzi «Guardian».

Šajā ziņojumā teikts, ka uzņēmums «Lantana Trade LLP» 2013.gadā nepatiesi ziņoja Lielbritānijas Uzņēmumu reģistram, ka tam ir zems apgrozījums un tas neveic aktīvu darbību. Taču patiesībā caur kompānijas kontiem ik dienu plūdis liels naudas apjoms.

«Danske Bank» Igaunijas filiāle nav spējusi noteikt, kas kontrolē aizdomīgos maksājumus veikušo uzņēmumu. Atbildot uz jautājumu, cik nopietna ir bankas nespēja novērst naudas atmazgāšanu, starptautiskas finanšu noziegumu izmeklēšanas firmas «Financial Examinations and Evaluations» vadītājs Bērks Failss norāda, ka «skalā no viens līdz desmit tā mērāma ar 11».

«Konta aktivitāte ļoti uzskatāmi norādīja uz naudas atmazgāšanu - vairāki lieli darījumi un visi veikti vienā vai divās dienās - nauda kontā ilgi neuzkavējās,» skaidro Failss.

Tikai pēc veiktajiem darījumiem «Danske Bank» Igaunijas filiāle sāka iekšējo izmeklēšanu, kurā tika atklāts, kas patiesībā bija uzņēmuma īpašnieki un ka viņi bija saistīti ar vairākām Krievijas bankām, kas vairākus gadus jau nedarbojās.

Viena no šīm bankām bija maz zināmā «Promsberbank», kas savu licenci zaudēja 2015.gadā - tajā pašā gadā, kad tika likvidēta «Lantana».

Viens no šīs bankas padomes locekļiem bija Putina brālēns Igors Putins, kurš bija arī Krievijas bankas «Russkij Zemeļnij bank» padomē. Šī banka jau bija iesaistīta vērienīgā naudas atmazgāšanas shēmā.

Viens no «Promsberbank» akcionāriem bija Aleksandrs Grigorjevs - baņķieris ar FDD sakariem un viens no vērienīgās Krievijas naudas atmazgāšanas shēmas radītājiem. Viņš saistībā ar naudas atmazgāšanu tika aizturēts 2015.gadā. Vēl viens akcionārs bija Aleksejs Kuļikovs, kurš 2016.gadā tika aizturēts saistībā ar liela mēroga krāpniecību.

Visi trīs saistīti ar fiktīviem tirdzniecības darījumiem Vācijas «Deutsche Bank» Maskavas struktūrvienībā, kas realizēja fiktīvus darījumus desmit miljardu dolāru apmērā, ļaujot dažiem klientiem Krievijā pārvērst rubļus ASV dolāros.

«Danske Bank» Igaunijas filiāles veiktās izmeklēšanas laikā kontu pārvaldnieks devās uz Maskavu, lai uzzinātu «Lantana» patiesos īpašniekus, taču sanāksmē rezultāts netika panākts, un pēc dažām dienām bankas darbiniekiem kāds neidentificēts krieviski runājošs cilvēks Tallinā bija izteicis draudus.

Neilgi pēc tam «Danske Bank» Igaunijas filiāle slēdza «Lantana» un vēl 20 citu uzņēmumu kontus, ar kuriem «Lantana» bija apmainījusies ar ļoti lielām naudas summām. Starp šiem uzņēmumiem bija arī tādi, kas bija saistīti ar «Deutsche Bank» skandālu.

«Danske Bank» pirmdien paziņoja, ka joprojām izmeklē situāciju Igaunijas filiālē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu