Raidījums atklāj Sprūda pusmiljonu lielās drošības naudas «interesantos» izcelsmes ceļus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē bijuši nepatīkami pārsteigti par to, kā notikusi maksātnespējas administratora Māra Sprūda drošības naudas iemaksas uzraudzība, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Šonedēļ Limbažu tiesā atsākās Latvijas Dzelceļa prezidenta Uģa Magoņa kukuļņemšanas tiesa. Par kukuļošanu apsūdzēts igauņu miljonārs Oļegs Osinovskis. Pateicoties šim Igaunijā ietekmīgajam biznesmenim, Latvijā no cietuma varēja iznākt bijušais maksātnespējas administrators Sprūds.

Osinovskis nodrošinājis pusmiljonu eiro, kas pastarpināti caur vairākiem cilvēkiem iemaksāti Sprūda atbrīvošanai. Policijas izmeklētāji par naudas pārvedumu bijuši nepatīkami pārsteigti, jo iepriekš brīdinājuši banku uzraugus rūpīgi uzraudzīt, kā darījums notiek.

Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs atklāja, ka runājis ar Sprūdu, un viņš esot atļāvis atklāt, ka drošības naudas maksātājs bijis apsūdzētā brālis Kristaps Sprūds.

Tomēr «Nekā personīga» rīcībā esošā informācija liecina, ka drošības naudas ceļš bijis sarežģītāks. Visticamāk, tajā bija iesaistīti vēl divi cilvēki - par Uģa Magoņa kukuļošanu apsūdzētais Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis, arī Osinovska topošā dzīvesbiedre Anastasija Udalova, kura pēdējos četrus gadus strādā Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrībā «Latvijas Autoceļu uzturētājs», kur viņa ir valdes locekle un iepirkumu komisijas priekšsēdētāja.

"Neka personīga" zināms, ka Anastasijai Udalovai bankā "Luminor" ir bijis konts, kurā ieskaitīts pusmiljons eiro. Naudas maksātājs, visticamāk, bijis Oļegs Osinovskis. Notikuši mēģinājumi pierunāt banku "Luminor" atļaut veikt drošības naudas maksājumu Valsts kasei tieši no Anastasijas Udalovas konta. Iespējams, banka šim darījumam nav piekritusi. "Luminor valdes loceklis Kristaps Zakulis atteicies no jebkādiem komentāriem.

Zināms, ka Sprūda un vienlaikus arī Uģa Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs ar vēstuli vērsies pie tobrīd vēl strādājošās AB.LV bankas. Tas noticis 16.februāra rītā - dažas stundas pirms Sprūda atbrīvošanas no cietuma. Rozenbergs lūdzis AB.LV bankā atvērt kontu uz Anastasijas Udalovas vārda, lai būtu iespējams veikt pārskaitījumu Valsts kasei un iemaksāt pusmiljonu eiro lielo drošības naudu. AB.LV atteikusies no šādas sadarbības.

Kā zināms šobrīd no Udalovas publiskajiem izteikumiem presē, viņa šo naudu esot nodevusi draugiem, kuri to ieskaitījuši Valsts kases kontā.

Advokāts Jānis Rozenbergs sākumā pilnībā noliedz, ka būtu Udalovas vārdā devies uz kādu no bankām un centies atvērt kontu, lai veiktu pārskaitījumu, tomēr vēlāk vairs nav tik kategorisks savos izteikumos par notikušo.

Māra Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs apgalvo, ka nauda, kas tikusi pārskaitīta, iepriekš nav bijusi arestēta un tāpēc neesot šaubu par tās likumīgu izcelsmi.

«Nekā personīga» rīcībā esošā informācija liecina, ka pirms šī iespējamā darījuma ir tikušas informētas banku darbu uzraugošās iestādes, un to zinājusi arī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Tās priekšnieks Pēteris Bauska no komentāriem atteicies. Neko plašāk nevēlējās teikt arī policijas preses sekretāre Sigita Pildava.

No neoficiāliem, bet drošiem avotiem ir zināms, ka policijas izmeklētāji bijuši nepatīkami pārsteigti, ka darījums noticis strauji un bez īpaša izvērtējuma.

Ja Sprūda drošības naudas iemaksas uzraudzība bija nepilnīga, nav izslēgts, ka šie līdzekļi nākuši no cilvēka, kurš šobrīd tiek tiesāts par augstas Latvijas amatpersonas kukuļošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu