«Latvijas pasta» operatīvā peļņa pērn samazinājusies līdz € 1,408 miljoniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

VAS «Latvijas pasts» apgrozījums pagājušajā gadā, pēc operatīvajiem datiem, pieaudzis par 20,1% salīdzinājumā ar 2016.gadu, sasniedzot 75,283 miljonus eiro, bet kompānija peļņa samazinājusies 2,6 reizes - līdz 1,408 miljoniem eiro, liecina kompānijas publiskotie dati.

«Latvijas pasta» finanšu pārskatā teikts, ka pagājušā gada uzņēmuma darbības rezultātus lielā mērā ietekmēja izmaiņas regulējumā attiecībā uz atlikto uzņēmumu ienākuma nodokli, proti, šīs izmaiņas pasliktināja «Latvijas pasta» kopējos finanšu rādītājus par 783 585 eiro. «Šo papildus izmaksu rašanās nebūtu uzskatāma par lielumu, kas raksturo uzņēmuma reālo saimniecisko darbību 2017.gadā,» piebilsts pārskatā.

Tāpat tajā teikts, ka lielākie ieņēmumu palielinājumi pērn bija universālajam pasta pakalpojumam, maksājumu un starpniecības pakalpojumiem, mazumtirdzniecības pakalpojumiem, kā arī neadresētajām reklāmām un kravu pārvadājumiem. Būtiski 2017.gadā palielinājušies arī ieņēmumi no tranzīta pakalpojumiem, kas kopumā veido ieņēmumus 11 miljonu eiro apmērā.

Savukārt ieņēmumi samazinājušies preses pakalpojumiem (samazinājums ir preses abonēšanas pakalpojumam un preses piegādes pakalpojumam), eksprespasta pakalpojumiem, pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādei, kā arī filatēlijas pakalpojumiem un citiem pakalpojumiem.

Lai veicinātu ieņēmumu pieaugumu, «Latvijas pasts» pērn sāka un turpināja darbu pie vairāku esošo pakalpojumu uzlabošanas, kā arī aktīvāk veicināja pakalpojumu pārdošanu. Veicot piegādes termiņu analīzi, «Latvijas pasts» pārskatījis abonēto preses izdevumu piegādes iespējas virknē teritoriālo vienību un no jaunās abonēšanas sezonas nodrošina agrākus piegādes termiņus kopumā 47 pilsētās un apdzīvotās teritorijās, tādējādi uzlabojot Latvijas iedzīvotāju informācijas pieejamību.

Pērn «Latvijas pasts» ir īstenojis arī klientu apkalpošanas servisa uzlabojumus. Pašlaik daudzfunkcionālā klientu plūsmas regulēšanas sistēma darbojas 67 pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, kurās ierīkotas daudzfunkcionālās klientu plūsmas regulēšanas sistēmas rindu mašīnas. Tāpat pagājušajā gadā mobilo terminālu ieviešanas projekta laikā ir sākta ierīces un mobilās aplikācijas izsniegšana pastniekiem un kurjeriem. Lai sekmētu projekta veiksmīgu realizāciju, sākotnēji ierīces ikdienā lieto apmēram 70 lietotāju, kuri sniedz atgriezenisko saiti par nepieciešamajiem uzlabojumiem un izmaiņām programmatūrā. Plānots, ka visu pastnieku un kurjeru apgādāšana ar ierīcēm tiks realizēta 2018.gada pirmajā ceturksnī, norādīts «Latvijas pasts» finanšu pārskatā.

Tāpat «Latvijas pasts» pagājušā gada laikā ir veicis vairākus pasākumus, lai optimizētu izmaksas, piemēram, atjaunojot autoparku efektīvākai universālā pasta pakalpojuma un eksprespasta sūtījumu piegāžu nodrošināšanai, «Latvijas pasts» ir iegādājies 41 jaunu kravas mikroautobusu, aizstājot automobiļus, kas sūtījumu piegādei tika ekspluatēti kopš 2007.gada.

«Latvijas pasts» ir veicis arī 19 vieglo pasažieru automobiļu nomaiņu pret jauniem modeļiem, uzlabojot gan piegādes ātrumu, gan automobiļu vadītāju darba apstākļus. Pērn arī ieviesta GPS navigācijas sistēma pastnieku privātajam autotransportam, tādējādi uzlabojot darbinieku drošību, kā arī nodrošinot degvielas izlietojuma kontroli.

Vienlaikus uzņēmums turpina izsolīt tā saimnieciskajā darbībā neizmantotus vai biznesa mērķiem nevajadzīgus nekustamos īpašumus visā Latvijā, piebilsts finanšu pārskatā.

2016.gadā «Latvijas pasta» apgrozījums bija 62,672 miljonu eiro apmērā, bet peļņa - 3,624 miljoni eiro.

«Latvijas pasts» nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Uzņēmums pilnībā pieder valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu