Eksperti: «New Hanza» kvartāla projekts, visticamāk, tiks realizēts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«ABLV Bank» iecerētais «New Hanza» kvartāla projekts Rīgā, visticamāk, tiks realizēts, prognozēja aptaujātie nekustamo īpašumu nozares eksperti, piebilstot, ka nav izslēgta attīstītāja maiņa, vai arī vairāku attīstītāju iesaistīšanās projektā.

Igaunijas investīciju fonda «EfTEN Capital» vadītājs Latvijā Viktors Savins aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām vēl nav zināms konkrēts plāns, ko tieši «ABLV Bank» plāno darīt ar šo projektu, taču rajons ir ļoti perspektīvs, tāpēc vienā vai otrā veidā tas attīstīsies jebkurā gadījumā.

Vaicāts, vai patlaban tirgū būtu interese iegādāties «New Hanza» projektu, Savins norādīja, ka projekts ir ļoti apjomīgs un Baltijas tirgū investoriem tāda mēroga projekta iegādei varētu nepietikt kapitāla.

«Drīzāk ticētu iespējai, ka projektu varētu pārdot pa daļām, jo ir izteikta kapitāla nepietiekamība tāda liela projekta iegādei kopumā. Tomēr jāņem vērā tas, ka projekts atrodas galvaspilsētā, vieta ir ļoti laba, infrastruktūra jau ir izbūvēta, tāpēc investoru interese par šo projektu būs,» sacīja Savins.

Viņš piebilda, ka projektu ietekmējošie faktori drīzāk varētu būt nevis «ABLV Bank» likvidācija, bet gan ekonomikas un tirgus kopējā attīstība Eiropas kontekstā, kā arī patlaban vērojamais būvniecības izmaksu kāpums.

Jautāts, vai tirgū būtu pieprasījums pēc tāda apjoma biroju centra, kāds «New Hanza» kvartālā tika plānots «ABLV Bank» vajadzībām, Savins norādīja, ka jau patlaban banka bija liels esošo biroju platību nomnieks un pēc bankas likvidācijas paies kāds laiks, kamēr tirgus šīs brīvās telpas absorbēs.

Arī nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas «Colliers International» vadītājs Latvijā Deniss Kairāns aģentūrai LETA sacīja, ka «New Hanza» kvartāla projektam ir lieliska koncepcija un atrašanās vieta, tāpēc tas noteikti turpināsies.

«Patlaban vēl nav zināmas visas detaļas par «ABLV Bank» pašlikvidāciju, taču kopumā runājot, investoru interese par attīstības zemesgabaliem ir augsta un šis projekts atrodas pareizā vietā, kur var veidot gan biroju, gan dzīvojamo, gan viesnīcu un izklaides apbūvi,» stāstīja Kairāns.

Viņš piebilda, ka pagaidām nav iespējams prognozēt, vai «New Hanza» projektu iegādāsies kāds cits attīstītājs, tāpat nevarot izslēgt iespēju, ka bankas īpašnieki paši iegādājas šo projektu no bankas, vai arī tam tiek atrasti vairāki investori.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka patlaban «ABLV Bank» ir apturējusi visus meitasuzņēmuma «Pillar» grupas līgumus ar plānotā «New Hanza» kvartāla būvniecības apakšuzņēmējiem.

«Bankas pašlikvidācija pavelk strīpu cerībām būvēt jauno darījumu un dzīvojamo kvartālu «New Hanza«. Tas viss tiek iesaldēts, būvdarbi patlaban ir pārtraukti, pārtraukta arī sadarbība ar apakšuzņēmējiem. Ar visiem apakšuzņēmējiem banka noslēgto līgumu ietvaros norēķināsies, kad būs iespēja,» iepriekš žurnālistiem teica «ABLV Bank» līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs Oļegs Fiļs.

Par turpmāko «New Hanza» projekta likteni lems bankas likvidatori.

«ABLV Bank» līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis piebilda, ka bankas likvidācija nozīmēs visu tās aktīvu pārdošanu.

Pēc bankas pārstāvju vēstītā, «ABLV Bank» likvidācijas dēļ apturētas 186,7 miljonu eiro investīcijas «Pillar» grupas attīstības projektos. Kvartālā plānotas biroju un dzīvojamās ēkas, plašizklaides centrs «Hanzas perons», parks «Hanzas dārzs», bērnudārzs, skola un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecība.

Tāpat ziņots, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, «ABLV Bank» akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu