Sievietes Latvijā nopelna par 17% mazāk nekā vīrieši

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto

Latvijā sievietes par stundas darbu saņem vidēji par 17% mazāku atalgojumu nekā vīrieši, un tas ir nedaudz augstāks rādītājs nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina ES statistikas biroja «Eurostat» dati par 2016.gadu.

Vismazākā atalgojuma atšķirība starp dzimumiem reģistrēta Rumānijā (5,2%), Itālijā (5,3%), Luksemburgā (5,5%), Beļģijā (6,1%), Polijā (7,2%) un Slovēnijā (7,8%).

Savukārt vislielākā atalgojuma atšķirība starp sievietēm un vīriešiem reģistrēta Igaunijā, kur sievietes par darba stundu saņem par 25,3% mazāku atalgojumu nekā vīrieši. Igaunijai seko Čehija (21,8%), Vācija (21,5%), Lielbritānija (21%) un Austrija (20,1%).

Lietuvā sievietes saņem vidēji par 14,4% mazāku atalgojumu nekā vīrieši.

ES vidēji 2016.gadā sieviešu atalgojums par vienu darba stundu vidēji bija par 16,2% mazāks nekā vīriešiem.

Salīdzinājumā ar 2011.gadu dzimumu atalgojuma atšķirība ir samazinājusies lielākajā daļā ES valstu.

Būtiskākais samazinājums reģistrēts Rumānijā - par 4,4 procentpunktiem, Ungārijā - par četriem procentpunktiem, kā arī Spānijā un Austrijā - par 3,4 procentpunktiem.

Tikmēr ievērojamākais pieaugums reģistrēts Portugālē - par 4,6 procentpunktiem, Slovēnijā - par 4,5 procentpunktiem un Maltā - par 3,3 procentpunktiem. Latvijā un Lietuvā dzimumu atalgojuma atšķirība palielinājusies par 2,9 procentpunktiem, bet Igaunijā tā sarukusi par diviem procentpunktiem.

2016.gada dati ir par 25 ES valstīm, bet Grieķijai, Horvātijai un Īrijai pieejami 2014.gada dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu