Kučinskis: Potenciālais tirdzniecības karš starp ASV un ES varētu neatstāt negatīvu ietekmi uz Latviju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Potenciālā ASV prezidenta Donalda Trampa ievedmuitas noteikšana tēraudam un alumīnijam un tam sekojošā Eiropas Savienības (ES) atbildes reakcija negatīvu ietekmi uz Latviju varētu neatstāt, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pieļāva Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš skaidroja, ka «Latvijai šobrīd nav augsti cipari tirdzniecības bilancē ar ASV», tādēļ tas varētu neatstāt negatīvu ietekmi uz Latviju. Vienlaikus premjers norādīja, ka ES ietvaros Latvija ir no tām dalībvalstīm, kas ļoti vēlas vairāk stimulēt brīvā tirgus attīstību, tādēļ Latvijas pozīcija ir tāda, ES jābūt pēc iespējas vairāk brīvās tirdzniecības līgumiem. Viņš piebilda, ka pēc pirmajiem pušu paziņojumiem vēl pāragri spriest, kā attiecības

Savukārt Vējonis žurnālistiem sacīja, ka pazīmes par tirdzniecības karu publiskā telpā var novērot, bet to, kāda būs konkrēta rīcība no ASV puses, rādīs laiks. «Latvijai kā ES dalībvalsts kopīgi ES ietvaros formulē viedokli šajā jautājumā, savukārt Eiropas Komisija pārstāv visu ES dalībvalstu viedokli sarunās ar ASV. Ekspertu līmenī notiek diskusijas par ES dalībvalstu kopīgo pozīciju, lai šo karu nepieļautu, jo tas nav izdevīgs ne ASV, ne ES ekonomikai,» teica Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka ASV prezidents ceturtdien pavēstīja, ka gatavojas šonedēļ parakstīt rīkojumu, kurā tēraudam un alumīnijam tiktu noteikta ievedmuita attiecīgi 25% un 10% apmērā.

Viņa paziņojums nekavējoties izraisīja asu kritiku Eiropā un citviet pasaulē, bet Tramps uz to atbildēja ar apgalvojumu, ka «tirdzniecības kari ir labi un viegli uzvarami».

Tikmēr no amata atkāpies Trampa galvenais ekonomikas konsultants Gerijs Kons, otrdien paziņoja Baltā nama administrācija. ASV mediji ziņoja, ka Kons nav piekritis Trampa lēmumam noteikt augstus muitas tarifus tērauda un alumīnija importam, kā argumentu minot to, ka citu valstu pretpasākumi kaitēs ASV uzņēmumiem ārpus tērauda un alumīnija ražošanas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu