«Rietumu bankas» kontu apkalpošanas bāzes valūta turpmāk būs eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

AS «Rietumu banka» valde pieņēmusi lēmumu par savu turpmāko kontu apkalpošanas bāzes valūtu noteikt eiro, informēja bankas pārstāve Eleonora Gailiša.

Līdz ar to bankas klientiem tiek piedāvāts konvertēt savus dolāru aktīvus eiro, kā arī izmantot tos maksājumiem. «Bankas speciālisti sniedz klientiem šajā procesā visu nepieciešamo atbalstu. Atlikušie līdzekļi ASV dolāros tiek konvertēti eiro automātiski,» norādīja Gailiša.

Bankas valde šādu lēmumu pamato ar apgalvojumu, ka ASV dolāru maksājumu funkcionalitātes uzturēšana var būt apgrūtināta Latvijas banku sistēmas reputācijas problēmu dēļ. Gailiša pauda, ka lēmums būs spēkā līdz brīdim, kad tiks atrisināti starptautisko partneru jautājumi attiecībā uz noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas risku Latvijas banku sistēmā.

Tāpat sakarā ar šo lēmumu, ieskaitot klienta kontā ienākošo maksājumu valūtā, kas nav eiro, banka ir tiesīga atteikt ieskaitījuma veikšanu vai veikt ienākošo naudas līdzekļu konvertāciju uz eiro. Klienta kontos glabātos naudas līdzekļus, kas nav eiro, banka ir tiesīga jebkurā brīdī konvertēt uz eiro.

«Rietumu bankas» peļņa 2017.gadā sasniedza 35,451 miljonu eiro, ierindojot to Latvijas banku sektora augšdaļā aiz «Swedbank», «ABLV Bank» un «SEB bankas». Bankas lielākie akciju īpašnieki ir SIA «Esterkin Family Investments» (33,12%), Maltas kompānija «Boswell (International) Consulting Limited» (33,11%), kā arī SIA «Suharenko Family Investments» (17,34%). «Esterkin Family Investments» vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet «Suharenko Family Investments» vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko. Bankas emitētās obligācijas kotē biržas «Nasdaq Riga» parāda vērstpapīru sarakstā.

Kā ziņots, jautājums par Latvijas banku sistēmas reputāciju kļuva īpaši aktuāls šā gada februāra vidū, kad ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija («FinCEN») paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas «ABLV Bank» par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. «FinCEN» publiskotajā ziņojumā arī bija teikts, ka «ABLV Bank» vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

ASV finanšu ministra vietniece terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Sigala Mandelkere iepriekš atzīmēja, ka «ABLV Bank» ir padarījusi naudas atmazgāšanu par bankas uzņēmējdarbības pamatu. «Turklāt «ABLV Bank» ir veikusi pārskaitījumus korumpētām, politiski ietekmīgām personām un novirzījusi miljardiem dolāru publiskā korupcijā un aktīvu izvešanā ar fasādes kompānijas kontiem,» viņa sacīja.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, «ABLV Bank» akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. «ABLV Bank» pauda uzskatu, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt bankas aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu