«Eurostat»: Latvijā februārī bijusi augstāka inflācija nekā ES un eirozonā vidēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā šā gada februārī bijusi augstāka inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina piektdien publiskotie ES statistikas biroja «Eurostat» dati.

Gada inflācija Latvijā februārī veidoja 1,8%. Augstāka nekā Latvijā inflācija janvārī bija Rumānijā (3,8%), Lietuvā un Igaunijā (abās valstīs 3,2%), Lielbritānijā (3%), Slovākijā (2,2%), kā arī Austrijā un Ungārijā (abās valstīs 1,9%).

Šā gada februārī salīdzinājumā ar 2017.gada februāri inflācija reģistrēta visās ES dalībvalstīs, izņemot Kiprā, kur fiksēta 0,4% deflācija. Pēc Latvijas straujākie patēriņa cenu kāpumi gada laikā bijuši Zviedrijā un Čehijā (abās valstīs 1,6%), Bulgārijā un Beļģijā (abās valstīs 1,5%), Slovēnijā (1,4%), kā arī Nīderlandē, Maltā un Francijā (visās valstīs 1,3%).

Apkopotie dati arī liecina, ka gada laikā lēnākais patēriņa cenu kāpums februārī bijis Grieķijā (0,4%), Dānijā un Itālijā (abās valstīs 0,5%), Somijā (0,6%), kā arī Īrijā, Polijā un Portugālē (visās valstīs 0,7%).

ES gada inflācija februārī kopumā bija 1,3% apmērā, savukārt eirozonā patēriņa cenas februārī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, pieaugušas par 1,1%.

Vienlaikus salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - janvāri - patēriņa cenas ES palielinājušās 0,1%, bet eirozonā - par 0,2%.

Tostarp Latvijā februārī salīdzinājumā ar janvārī patēriņa cenas pieaugušas par 0,2%. Lielākā inflācija mēneša laikā bijusi Beļģijā (1,6%), Kiprā un Luksemburgā (abās valstīs 1,2%), Igaunijā (1%) un Īrijā (0,9%). Savukārt mēneša deflācija reģistrēta Čehijā, Horvātijā un Lietuvā (visās valstīs -0,1%), Polijā (-0,4%), Itālijā (-0,5%) un Portugālē (-0,6%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu