Eurostat: Latvijā ceturtajā ceturksnī bijis straujāks darbaspēka izmaksu pieaugums nekā ES vidēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar oktobri-decembri pirms gada, pieauga par 7,2%, kas ir krietni straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina ES statistikas biroja «Eurostat» piektdien publiskotie dati.

Lielākais darbaspēka izmaksu pieaugums ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2016.gada attiecīgo laika periodu reģistrēts Rumānijā (+14,3%), kam sekoja Bulgārija (+12,2%), Ungārija (+8,6%), Lietuva (+8,3%) un Igaunija (+8,2%).

Savukārt darbaspēka izmaksu samazinājums reģistrēts vienīgi Itālijā (-0,2%) un Somijā (-0,7%).

ES vidējās stundas darbaspēka izmaksas ceturtajā ceturksnī gada izteiksmē palielinājās par 2,3%, bet eirozonā pieaugums bija par 1,5%.

Rūpniecībā vidējās stundas darba izmaksas ES ceturtajā ceturksnī gada salīdzinājumā pieauga par 2,3%, bet eirozonā kāpums bija par 1,3%. Latvijā rūpniecībā stundas darbaspēka izmaksas oktobrī-decembrī bija 8,6% lielākas nekā pirms gada, Lietuvā pieaugums bija 7,9%, bet Igaunijā - 5%.

Savukārt būvniecībā ES vidējās darbaspēka izmaksas stundā oktobrī-decembrī gada izteiksmē palielinājās par 2,5%, bet eirozonā - par 2,1%. Tostarp Latvijā reģistrēts izmaksu palielinājums par 5,8%, Lietuvā - par 9,2%, bet Igaunijā - par 8,1%.

Ceturtajā ceturksnī darbaspēka stundas izmaksas pakalpojumu nozarē ES bija par 2,7%, bet eirozonā par 1,9% lielākas nekā pirms gada. Latvijā darbaspēka izmaksas pakalpojumu sektorā aplūkotajā periodā pieauga par 6,8%, bet Lietuvā un Igaunijā - par 9%.

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu