Saūda Arābija būvēs 500 miljardu dolāru vērtu «zaļo» megapilsētu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FAISAL AL NASSER / REUTERS

Pasaules lielākā naftas eksportētājvalsts Saūda Arābija, kuras ekonomiku negatīvi ietekmē salīdzinoši zemās naftas cenas pasaules tirgū, nākusi klajā ar ambiciozu projektu ekonomikas stimulēšanai – 500 miljardus ASV dolāru vērtu megapilsētu, kas kalpos kā «tilts» starp Jordāniju un Ēģipti un kuras enerģijas patēriņš tiks nodrošināts tikai no atjaunojamajiem energoresursiem, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent».

Par ambiciozo projektu Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans pirmo reizi paziņoja pagājušā gada oktobrī. Kā vēsta aģentūra «Reuters» grandiozā projekta īstenošanu finansēs gan Saūda Arābijas valdība, gan arī privātie investori.

Plānots, ka uz uzņēmējdarbību orientētā pilsēta pēc tās pabeigšanas aizņems 16 460 kvadrātkilometru platību. Salīdzinājumam - Saūda Arābijas megapole būs 33 reizes lielāka par Ņujorku.

Saūda Arābijas valdība jau sākusi līgumu slēgšanu ar vietējām celtniecības kompānijām par piecu karaļnamam paredzētu piļu projektēšanu un būvniecību jaunajā pilsētā.

Kā oktobrī pavēstīja kroņprincis, topošās pilsētas projekta galvenais mērķis ir mazināt Saūda Arābijas atkarību no naftas eksporta un attīstīt ekonomikas sektorus ārpus energoresursu nozares.

Paredzēts, ka pilsētā darbosies uzņēmumi dažādās nozarēs, tostarp enerģētikā un ūdensapgādē, rūpniecībā un tehnoloģiju sektorā. Būtisku lomu topošajā pilsētā paredzēts atvēlēt arī izklaides industrijai.

Saūda Arābijas valsts projekta īstenošanai plāno piešķirt finansējumu 300 miljardu ASV dolāru apmērā.

Ja projekts tiks pilnībā īstenots, topošā pilsēta kļūs par lielāko pilsētu pasaulē, kurā 100% apmērā tiek izmantota enerģija, kas iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem.

Pirmo topošās pilsētas projekta daļu Saūda Arābija plāno pabeigt līdz 2025.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu