EM: Nākamajos mēnešos apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nākamajos šā gada mēnešos apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme, ko noteiks gan uzņēmēju spēja palielināt konkurētspēju, gan pieprasījuma dinamika lielākajos eksporta tirgos, atzina Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta analītiķis Edmunds Gergelevičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi februārī bija par 7,3% lielāki nekā pirms gada, gan pēc neizlīdzinātiem datiem, gan arī pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem. Kopumā gada divos mēnešos ražošanas apjomi par 5,8% pārsniedza pagājušā gada rādītāju.

EM eksperts uzsvēra, ka pozitīvu ieguldījumu izaugsmē februārī gada griezumā veidoja lielākā daļa apstrādes rūpniecības apakšnozaru.

Lielākais devums apjomu pieaugumā bija kokapstrādei - par 5,7%. Ievērojams devums rūpniecības izaugsmē bija arī ķīmiskajai rūpniecībai - par 40,3%, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanai - par 16,8%. Pieauga arī elektrisko iekārtu, automobiļu un piekabju, pārtikas produktu ražošanai un citu rūpniecības apakšnozaru apjomi.

Savukārt ražošanas apjomi samazinājās datoru, elektronisko un optisko iekārtu un dzērienu ražošanas nozarēs.

Februārī nozares apgrozījums faktiskajās cenās pieauga nedaudz straujāk nekā izlaides apjomi - par 9,7%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 9,5%, savukārt eksportētajai produkcijai - par 9,9%.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad pirmajos divos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājās par 6,5% salīdzinājumā ar 2017.gada attiecīgo periodu, tostarp apstrādes rūpniecībā kāpums bijis par 5,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu