«Rietumu banka» martā vairāk nekā 4000 korporatīvo klientu iekļāvusi «aizliegta riska» kategorijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

«Rietumu banka» martā vairāk nekā 4000 korporatīvo klientu pārkvalificējusi no «augsta riska» kategorijas uz «aizliegta riska» kategoriju, tādējādi divu mēnešu laikā plānojot pārtraukt sadarbību, teikts bankas publiskotajā gada pārskatā.

«2018.gada 19.martā banka pieņēma lēmumu pārklasificēt vairāk nekā 4000 no tās korporatīvajiem klientiem no «augsta riska» kategorijas uz «aizliegta riska» kategoriju. «Aizliegta riska» kategorija nozīmē, ka ar šādu klientu bankai ir jāpārtrauc attiecības divu mēnešu laikā,» teikts pārskatā, piebilstot, ka «aizliegta riska» kategorijā ietvertie klienti nedrīkst veikt darījumus.

Pārskatā arī minēts, ka «aizliegta riska» klientu konta slēgšana ir saistīta ar palielinātām atbilstības prasībām. Šie klienti veido aptuveni divas trešdaļas no visiem bankas ārvalstu korporatīvajiem klientiem. Lielākais vairums šo klientu ir reģistrēti ārpus Eiropas Savienības (ES) un OECD valstīm, proti, tā sauktajās ārzonas jurisdikcijās.

Tāpat gada pārskatā minēts, ka 2018.gada 19.martā banka nolēma nesākt darījumu attiecības ar jauniem klientiem, kas reģistrēti ārpus ES vai OECD.

Vienlaikus bankas gada pārskatā arī norādīts, ka 2018.gada 13.martā «Rietumu banka» nolēma pārkonvertēt uz eiro visus klientu kontu atlikumus, kas bija ASV dolāros. 2018.gada februāra beigās bankas likvīdie aktīvi ASV dolāros veidoja 292 miljonus ASV dolāru, bet kopējās īstermiņa saistības šajā valūtā bija 307 miljonu ASV dolāru apmērā.

Tāpat bankas pārskatā minēts, ka 2018.gadā un turpmākajos gados ir plānots izstrādāt un ieviest būtiskas izmaiņas «Rietumu bankas» stratēģijā. Bankas vadība paredz, ka jaunās stratēģijas izstrāde tiks pabeigta līdz 2018.gada jūnijam.

Pārskatā arī pausta «Rietumu bankas» vadības pārliecība, ka 2018.gada februārī un martā veiktie pasākumi nodrošinās bankas un tās grupas ilgtspējīgu attīstību un ienesīgumu. Banka arī veikusi vairākus stresa testus, kuru mērķis ir izvērtēt dažādu nelabvēlīgu scenāriju potenciālo ietekmi uz bankas finanšu stāvokli, tās darbības rezultātiem un regulatora noteiktajiem rādītājiem. Šie scenāriji piemēroti operatīvajai finanšu informācijai 2017.gada 31.decembrī, 2018.gada 26.februārī un 2018.gada 19.martā, taču nevienā no šiem scenārijiem bankas un koncerna likviditātes vai kapitāla pietiekamības rādītāji nav samazinājušies zem regulatora noteiktā līmeņa.

«Bankā pašlaik īstenotie pasākumi, kā arī nākotnē paredzētās izmaiņas biznesa modelī un stratēģijā ir pietiekamas un atbilstošas, lai nodrošinātu bankas un koncerna turpmāku veiksmīgu darbību. Bankas vadība ir pārliecināta, ka pēc jaunās stratēģijas veiksmīgas ieviešanas banka būs vēl spēcīgāka,» teikts pārskatā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka «Rietumu banka» pagājušajā gadā strādāja ar peļņu 33,034 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,4 reizes mazāk nekā 2016.gadā, bet bankas grupas peļņa samazinājās 2,5 reizes un bija 33,494 miljoni eiro. Revidentu atzinumu banka plāno saņemt aprīlī.

Pēc aktīvu apmēra «Rietumu banka» 2017.gada beigās bija piektā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākie akciju īpašnieki ir SIA «Esterkin Family Investments» (33,12%), Maltas kompānija «Boswell (International) Consulting Limited» (33,11%), kā arī SIA «Suharenko Family Investments» (17,34%). «Esterkin Family Investments» vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet «Suharenko Family Investments» vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu