Ašeradens: Novirzot «Latvenergo» peļņu, iedzīvotāju maksājumi par OIK samazinātos par 13%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Iedzīvotāju maksājumi par obligātā iepirkuma komponenti (OIK) samazinātos vismaz par 13%, novirzot šim mērķim «Latvenergo» peļņu 78,9 miljonu eiro apmērā, žurnālistiem pirmdien sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Šādas izmaiņas varētu tikt īstenotas no 1.jūlija, prognozēja ministrs. Pašlaik šis jautājums tiekot saskaņots ar ministrijām.

Ašeradens atkārtoti pauda, ka OIK bija fundamentāla, nacionāla un makroekonomiska kļūda, kas steidzami jālabo. Viņš mudinās ar valdības rīkojumu izveidot darba grupu, kurai līdz 1.augustam būs jāizstrādā rīcības plāns OIK atcelšanai. Šādas darba grupas izveide ar atsevišķu valdības rīkojumu būtu svarīgs signāls visām pusēm, ka ledus ir sakustējies, uzskata politiķis.

Šo jautājumu šodien paredzēts pārrunāt arī valdošās koalīcijas sanāksmē. Ir nepieciešama stingrā koalīcijas politiskā griba šo jautājumu risināt, akcentēja Ašeradens.

Viņš atgādināja, ka rosinās darba grupas vadību uzticēt Ekonomikas ministrijas valsts sekretāram Ērikam Eglītim un kopumā tajā iesaistīt 24 dalībniekus - atbildīgo ministriju un valsts institūciju vadītājus un ekspertus, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Ārvalstu investoru padomes un citu valdības sociālo partneru vadītājus.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību Ministru kabineta noteikumu prasībām Ekonomikas ministrija (EM), līdztekus normatīvās bāzes pilnveidošanai, veic auditu sēriju, lai analizētu un vērtētu visu iesaistīto iestāžu un uzņēmēju rīcību un pieņemto lēmumu leģitimitāti.

EM veic pārbaudes atjaunojamo energoresursu koģenerācijas elektrostacijās, kas sākušas darbību ar pazeminātu jaudu, tostarp stacijās, kas vēl nav noslēgušas līgumu par OIK. Līdz marta sākumam EM atcēla atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros kopumā 21 koģenerācijas elektrostacijai. Tādējādi, pēc ministrijas aplēsēm, novērsts iespējamais OIK kopējais izmaksu pieaugums turpmākajos desmit gados par aptuveni 334,8 miljoniem eiro.

EM arī izstrādāja noteikumu projektus, kas paredz būtiski pastiprināt uzraudzību pret krāpniecību ar elektroenerģijas pārdošanu obligātā iepirkuma ietvaros.

Ministrija izstrādājusi un izskatīšanai Ministru kabineta komitejas sēdē iesniegusi grozījumus divos noteikumos - «Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā» un «Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu