Analītiķi: «Bitcoin» ir visu laiku lielākais burbulis; kriptovalūta salīdzināma ar gripas vīrusu

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

ASV un Lielbritānijas banku analītiķi veltījuši neglaimojošus vārdus pasaulē populārākajai kriptovalūtai «Bitcoin» - tā nodēvēta par lielāko aktīvu burbuli vēsturē, kā arī salīdzināta ar gripas vīrusu, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra «Bloomberg».

ASV banka «Bank of America Corp.» uzskata, ka «Bitcoin» burbulis nenovēršami pārsprāgs.

«Bank of America» investīciju stratēģis Maikls Hārnets norāda, ka «Bitcoin» cenas straujais samazinājums, kas sekojis visu laiku augstākās cenas sasniegšanai pagājušajā gadā, ļoti atgādina citus iepriekš pieredzētus aktīvu cenu burbuļus, tostarp tulpju māniju 17. gadsimtā, kas uzskatāms par pirmo spekulatīvo burbuli pasaules vēsturē.

«Bitcoin» vērtībā pagājušā gada decembrī sasniedza visu laiku augstāko līmeni virs 19 500 dolāriem par vienu vienību. Kopš tā laika šīs kriptovalūtas cena ir samazinājusies par aptuveni 65%.

Tikmēr Lielbritānijas bankas «Barclays» analītiķi digitālo valūtu «Bitcoin» salīdzinājuši ar gripas vīrusu, paužot viedokli, ka «vīrusa» izplatība savu augstāko punktu jau esot sasniegusi.

«Barclays» potenciālos «Bitcoin» investorus iedala trīs daļās – pret «vīrusu» uzņēmīgie, inficētie un imūnie.

Pieaugot «Bitcoin» cenai, palielinās arī «inficēto» skaits, savukārt, cenai samazinoties, sarūk arī pret vīrusu uzņēmīgo investoru skaits un pieaug imūno investoru īpatsvars, teikts «Barclays» paziņojumā.

Turpinoties «Bitcoin» cenu samazinājumam, sagaidāms, ka tiks sasniegts «Bitcoin» imunitātes slieksnis – brīdis, kad pietiekami liela daļa sabiedrības kļūst imūna, kā rezultātā atkārtota inficēšanās vairs nav iespējama.

Lai arī kriptovalūtām izdevās atgūties no būtiskiem cenu kritumiem 2011. un 2013. gadā, investoru informētības vispārējā palielināšanās par diezgan droši ticamu padara pieņēmumu, ka «Bitcoin» neizdosies pilnībā atgūties no pašreizējā cenu samazinājuma.

«Mēs uzskatām, ka kriptovalūtas investīciju spekulatīvā fāze un arī vēsturiski augstākais cenu līmenis, visticamāk, ir aiz muguras,» teikts «Barclays» paziņojumā.

Otrdien viena «Bitcoin» cena bija aptuveni 6700 dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu