«Latvenergo»: Daugavas HES palu laikā saražo vairāk elektroenerģijas par valstī patērēto

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Latvijā turpinoties palu laikam, Daugavas hidroelektrostaciju (HES) kaskāde saražo vairāk elektroenerģijas nekā tiek patērēts Latvijā, pastāstīja energokompānijas AS «Latvenergo» pārstāve Ivita Bidere.

Līdz ar to Latvija turpina būt starp elektroenerģijas eksportētājām.

Bidere skaidroja, ka Latvijas hidroelektrostaciju saražotās elektroenerģijas apjoms pārsniedzis kopējo patēriņu valstī, piemēram, šodien, 10.aprīlī, ap pusdienlaiku Daugavas HES ražoja 1200 megavatus elektroenerģijas, bet Latvijas patērētāji patērēja 1000 megavatus.

«Latvenergo» katru gadu sagatavojas palu laikam, primāro uzmanību pievēršot ražotņu drošumam - tiek pārbaudītas iekārtas un būves, sagatavots operatīvais personāls, lai hidroelektrostacijas varētu ūdenskrātuvēs uzņemt palu ūdeni un to izstrādāt elektroenerģijā.

Pali, kas turpinās Latvijas upēs, ir viens no labvēlīgākajiem laikiem elektroenerģijas ražošanai Daugavas hidroelektrostaciju kaskādē. Šogad arī ziemas mēnešos bija hidroizstrādei un termoelektrostaciju labvēlīgi apstākļi, nodrošinot konkurētspējīgas elektroenerģijas eksportu «Nord Pool» biržā, atzīmēja Bidere.

«Latvenergo» koncernam ir sabalansēts un videi draudzīgs enerģijas ražošanas portfelis, ko galvenokārt veido hidroelektrostacijas un augsti efektīvas termoelektrostacijas. Lielāko daļu elektroenerģijas un siltumenerģijas saražo trijās Daugavas hidroelektrostacijās (HES) un divās Rīgas termoelektrostacijās (TEC). Tāpat enerģijas izstrādi veic Liepājas ražotnēs, Aiviekstes HES, Ainažu vēja elektrostacijā (VES) un Ķeguma katlumājā. «Latvenergo» koncerna ražotnēs uzstādīto ģeneratoru kopējā elektriskā jauda ir 2569 megavati, un tā pārsniedz 85% no kopējās elektrostaciju uzstādītās jaudas Latvijā.

«Latvenergo» koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu nomu. «Latvenergo» obligācijas kotē biržas «Nasdaq Riga» parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu