Videospēle, kuras ieņēmumi pārspēj Holivudas «grāvējus» un daudzu valstu budžeta ieņēmumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Videospēles «Grand Theft Auto V» kopējie ieņēmumi pārsnieguši sešus miljardus ASV dolāru, spēlei ieņēmumu ziņā vairāk nekā divas reizes pārspējot tādus Holivudas «kases grāvējus» kā «Avatars», «Vējiem līdzi» un «Zvaigžņu kari», kas ierindojas starp visu laiku ienesīgākajām filmām, vēsta finanšu ziņu tīmekļa vietne «Market Watch».

Spēle «Grand Theft Auto V» tika izdota jau pirms gandrīz pieciem gadiem – 2013.gada septembrī, tomēr tā joprojām saglabā savu popularitāti, lielā mērā pateicoties arī regulāriem spēles satura papildinājumiem.

Kopš spēles iznākšanas, tā pārdota aptuveni 90 miljonos eksemplāru, tādējādi nodrošinot spēles izdevējam «Take-Two Interactive Inc.» kopējos ieņēmumus aptuveni sešu miljardu dolāru apmērā.

Pateicoties satura atjauninājumiem, spēle turpina būt ļoti populāra. Pagājušajā gadā pārdoti 15 miljoni «Grand Theft Auto V» eksemplāru, tai kļūstot par 2017.gada sesto pārdotāko videospēli ASV, liecina pētījumu aģentūras «NPD Group» apkopotā informācija.

Videospēļu studijas «Rockstar Games» izstrādātā spēle visus nozares rekordus pārspēja jau tās iznākšanās laikā - «Grand Theft Auto V» pārdošanas ieņēmumi pirmajā dienā sasniedza 800 miljonus dolāru, bet pirmajās trīs dienās – vienu miljardu dolāru.

«Videospēles ir daudz labāks bizness nekā filmu uzņemšana. Spēlēm ir apskaužama priekšrocība, jo to saturs ir interaktīvs, un tas ļauj spēļu izstrādātājiem pielāgot spēles un uzņēmumu biznesa modeli atbilstoši spēlētāju vēlmēm tā, lai tas nestu labumu arī uzņēmumam,» norāda «KeyBanc» analītiķis Evans Vingrens.

Kā liecina «NPD Group» dati, videospēļu tirgus pasaulē 2017.gadā veidoja 36 miljardus dolāru, kas ir par 15% vairāk nekā 2016.gadā.

Savukārt kinofilmu kases ieņēmumi pērn palielinājās vien par 3%, veidojot nepilnus 40 miljardus dolāru.

Videospēļu nozares potenciālu novērtē arī investori - «Take-Two Interactive» akciju vērtība pagājušajā gadā pieauga par 65%.

Kopš spēles izlaišanas 2013.gadā «Take-Two» un «Rockstar Games» ir pielikuši nopietnus pūliņus gan esošo spēles trūkumu novēršanā, gan jauna satura radīšanai salīdzinoši lielos apmēros.

«Grand Theft Auto V» tiešsaistes pasaule radījusi biznesa modeli saskaņā ar kuru, naudu, ko spēlētāji tērē papildus satura iegādei, spēlēs izstrādātāji var investēt ar vien jauna satura radīšanai, kas, savukārt, veicina atkal jaunus spēlētāju tēriņus.

«Tas ir nebeidzams cikls,» norāda Evans Vingrens.

«Grand Theft Auto V» spēle tiek kritizēta par brutālo vardarbību, pārmērīgu seksualitātes atainojumu, šovinismu un rasistiski aizskarošu terminu izmantošanu.

Tomēr saskaņā ar kritiķu un pašu spēlētāju vērtējumu, tā ir ļoti laba un augstu vērtēta spēle. «Grand Theft Auto V» pārdošanas grandiozie ieņēmumi tam ir nešaubīgs apliecinājums.

«Grand Theft Auto V» kopējās izmaksas veidoja 265 miljonus dolāru: spēles izstrāde izmaksāja 137 miljonus dolāru, bet mārketinga izmaksas – 128 miljonus dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu