Tiesnese: Pirmās instances tiesa kļūdaini secināja, ka Meļko un Cvetkovs nav valsts amatpersonas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pirmās instances tiesa nepareizi novērtēja tā dēvētajā «Latvenergo» krimināllietā apsūdzēto Aigara Meļko un Gunāra Cvetkova statusu, uzskatot, ka viņi nav atzīstami par valsts amatpersonām, skaidroja lietas referējošā tiesnese Ingūna Amoliņa.

Viņa norādīja, ka Meļko un Cvetkovs bija atzīstami par valsts amatpersonām, jo 2014.gadā izdarītie Krimināllikuma grozījumi paredz, ka par valsts amatpersonām atzīstamas personas, kuras uz laiku vai patstāvīgi izpilda valsts vai pašvaldības dienesta pienākumus, tajā skaitā valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībā. Tulkojot šo likuma normu saistībā ar pastāvošo judikatūru, tiesas kolēģija nonāca pie secinājuma, ka šie grozījumi nerada jaunu statusu, kas ir valsts amatpersona, bet gan precizē jau iepriekš likumā paredzēto.

Tādējādi tiesa atzina par pierādītām izvirzītās apsūdzības un noteica sodu - brīvības atņemšanu -, jo likums par apsūdzētajiem inkriminētajiem noziegumiem citu soda veidu neparedz. Tāpat, nosakot apsūdzētajiem sodu, tika piemērota Krimināllikuma norma par saprātīgu kriminālprocesa ilgumu, secinot, ka šajā lietā ilgumu par saprātīgu nevar atzīt, tādēļ sods tika noteikts mazāks.

Savukārt prokurors Māris Leja skaidroja, ka ir apmierināts ar tiesas spriedumu, taču viņam esot nepieciešams iepazīties ar tā motīviem.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa 9.aprīlī, apelācijas kārtībā izskatot tā dēvēto «Latvenergo» krimināllietu, bijušajam uzņēmuma viceprezidentam Meļķo, ražošanas direktoram Cvetkovam un uzņēmuma «Energy Consulting» vadītājam Andrejam Livanovičam piemēroja reālus cietumsodus, aģentūru LETA informēja Rīgas apgabaltiesā.

Apgabaltiesa daļēji atcēla Rīgas rajona tiesas 2016.gada spriedumu un šajā daļā taisīja jaunu spriedumu. Cita starpā ar pirmdienas spriedumu Cvetkovs, kurš iepriekš tika attaisnots apsūdzībā par kukuļņemšanu, tagad atzīts par vainīgu.

Meļko apgabaltiesa piespriedusi pavadīt aiz restēm četrus gadus un sešus mēnešus, kā arī noteikusi viņam aizliegumu ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem. Cvetkovam, saskaņā ar pirmdienas spriedumu, cietumā būs jāpavada trīs gadi un seši mēneši, kā arī viņam būs aizliegts ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās trīs gadus. Tāds pats sods kā Cvetkovam noteikts arī Livanovičam, kurš atzīts par vainīgu kukuļa došanā.

Savukārt noziedzīgi iegūtie līdzekļi 146 500 eiro apmērā tiks konfiscēti valsts labā, kā arī no Cvetkova valsts labā tiks piedzīti 182 600 eiro, kas tika iegūti noziedzīgi, bet no Meļko tiks piedzīti 290 000 eiro, kas arī tika iegūti noziedzīgi, lēmusi Rīgas apgabaltiesa.

Apgabaltiesas spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā (AT) no 23.aprīļa, kad būs pieejams pilns sprieduma teksts.

Apgabaltiesā norādīja, ka neviens no notiesātajiem pirmdien netika apcietināts tiesas zālē.

Jau ziņots, ka pirmās instances tiesa Meļko un Livanoviču atzina par vainīgiem, tomēr piesprieda viņiem vien naudas sodus, savukārt «Latvenergo» ražošanas tehnisko direktoru Cvetkovu pirmās instances tiesa atzina par nevainīgu. Tiesa Meļko piesprieda 48 100 eiro, bet Livanovičam - 37 000 eiro sodu un saistībā ar abiem veica apsūdzības pārkvalifikāciju, proti, Meļko tika sodīts par neatļautu labuma pieņemšanu, bet Livanovičs - par komerciālu uzpirkšanu.

Tāpat tiesa noteica, ka pret Livanoviča uzņēmumu «Energy Consulting» ir vēršams piespiedu ietekmēšanas līdzeklis 400 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 148 000 eiro apmērā. Savukārt tiesa nolēma nenoteikt prokurora pieteiktos procesuālos izdevumus vairāk nekā 24 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar apsūdzību kukuļošana notikusi laika periodā no 2007.gada 1.augusta līdz 2010.gada 15.jūnijam. Kukulis dots par to, lai «Latvenergo» rīkotajā konkursā par Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) hidroagregātu Nr.4, 5, 7 rekonstrukciju par izdevīgāko tiktu atzīts uzņēmuma «Alstom Power Sweden AB» piedāvājums un lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums par iekārtu iegādi.

Kopējais kukuļu apmērs bijis 627 100 eiro jeb 440 728 lati.

Livanovičs bija apsūdzēts par kukuļdošanu pēc Krimināllikuma (KL) 323.panta 2.daļas, bet Meļko un viņa kādreizējais kolēģis Cvetkovs - par kukuļņemšanu pēc KL 320.panta 3.daļas.

Tā dēvēto «Latvenergo» amatpersonu krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka 2010.gadā. Tā paša gada vasarā birojs veica vērienīgas kratīšanas un aizturēja vairākas amatpersonas, tostarp «Latvenergo» prezidentu Miķelsonu, viņa vietnieku Meļko, kā arī Stalažu.

2012.gada rudenī KNAB lūdza prokuratūru pie kriminālatbildības saukt kopumā 17 personas saistībā ar amatpersonu kukuļošanu «Latvenergo» īstenotajos Pļaviņu HES un Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektos. Atsevišķās lietās prokuratūra apsūdzības jau cēlusi, un tās nosūtītas tiesai, bet vienai personai piemērots priekšraksts par sodu.

KNAB uzskata, ka nu jau bijušās «Latvenergo» amatpersonas par vairāku projektu īstenošanu kukuļos ir saņēmušas ap astoņiem miljoniem eiro (5,6 miljoniem latu), taču vēl 11 miljonus eiro (7,7 miljonus latu) liels kukulis netika nodots, jo izmeklētāji uzņēmuma amatpersonas aizturēja. Šīs lietas izmeklēšanas gaitā dažādās valūtās ir arestēti ap 569 148 eiro (400 000 latu), kas ar tiesas lēmumiem atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu.

Savukārt iepriekš prokuratūra nāca klajā ar paziņojumu, ka vērienīgajā uzņēmuma «Latvenergo» kukuļņemšanas pamatlietā Ģenerālprokuratūra apsūdzētā statusu noteikusi vēl vairākām personām, tādējādi patlaban šajā kriminālprocesā kopā ir apsūdzētas 12 personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu