Rīgā no apkures atslēgušās 13 dzīvojamās ēkas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Uz doto brīdi Rīgā no apkures atteikušās 13 no kopumā aptuveni 8000 dzīvojamo māju, pastāstīja uzņēmuma «Rīgas siltums» pārstāve Agnete Bušta.

Uzņēmuma pārstāve uzsver, ka par apkures sezonas beigām vēl runāt pāragri, jo lēmumu par to uzņēmums pieņem brīdi, kad no siltuma atslēdzas vairāk nekā 50% ēku.

Bušta atgādina, ka jau daudzus gadus apkure ēkās tiek atslēgta pēc dzīvokļu īpašnieku iniciatīvas, informējot par savu vēlmi ēku pārvaldniekus, kuri savukārt informē «Rīgas siltumu».

Vienlaikus uzņēmums konstatējis, ka ar katru gadu palielinās to klientu skaits, kuri apkuri neatslēdz arī vasaras mēnešos, lai arī drēgnajās un lietainajās vasaras dienās mājoklī pastāvīgi būtu komfortabli. Tas ir nodrošināts praktiski visās Rīgas ēkās, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādes sistēmai, jo tajās ir uzstādītie individuālie automatizētie siltummezgli.

Bušta pastāstīja, ka saistībā ar krasajām temperatūras izmaiņām iedzīvotāji bieži jautā, kā nodrošināt komforta temperatūru dzīvoklī, nepārkurinot to vai nesalstot. Pēc Buštas teiktā, visās ēkās, kas pieslēgtas centralizētās siltumapgādes sistēmai, ir automatizēti siltummezgli, kas nodrošina, ka, āra gaisa temperatūrai pazeminoties, radiatori kļūst siltāki, bet, āra gaisa temperatūrai paaugstinoties, radiatori kļūst vēsāki. Tādējādi, neatkarīgi no laika apstākļiem, ēkā tiek nodrošināta vēlamā temperatūra, un siltumenerģija tiek izmantota racionāli.

Lai optimizētu siltuma padevi ne tikai ēkā kopumā, bet pēc savām vēlmēm arī katrā telpā atsevišķi, iedzīvotāji varot veikt dažādus tehnoloģisku uzlabojumus, piemēram, iegādāties apkures sistēmu, kas nodrošina katra radiatora temperatūras regulēšanas iespējas, tāpat arī varot iegādāties termoregulatorus, ko izvietot uz katra sildķermeņa.

Ja apkures sistēma ēkā nepieļauj siltuma padeves regulēšanu pie katra sildķermeņa, tad vispirms ir jāveic apkures sistēmas audits un sistēmas sakārtošana.

Bušta norāda, ka ilgtermiņā šīs investīcijas iedzīvotājiem parasti atmaksājas, jo rodas iespēja gan dzīvot tieši sev vēlamajā komforta līmenī, gan arī būtiski samazināt apkures rēķinus, un maksāt tieši par savā dzīvoklī patērēto siltumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu