KNAB izmeklē iespējamu krāpšanu € 9 miljonu vērtā līgumā par šķembu piegādi ceļiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pagājušajā nedēļā KNAB kratīšanu satiksmes ministrijas pārraudzītajā uzņēmumā «Latvijas autoceļu uzturētājs» un tā valdes locekles Anastastijas Udalovas atkāpšanos dienu pirms tam, daudzi savstarpēji saistīja un ne bez pamata. No drošiem avotiem, ka tiesībsargi izmeklē 9 miljonu vērto līgumu ar uzņēmumu «Vlakon» un iespējams būtiskiem pārkāpumiem šajā iepirkumā, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums Nekā Personīga.

Iepirkumā grozīts dokumentu saturs. Iespējamo krāpšanu un zaudējumu aprēķinus valsts uzņēmumam tagad izmeklē KNAB. Konkursa dokumentus varēja labot iepirkuma speciālisti; tie strādāja Anastasijas Udalovas vadītajā Publisko iepirkumu departmentā.

Latvijas autoceļu galvenā remontētāja apgrozījums ir 64 miljoni. Uzņēmējiem ir svarīgi tikt pie tā pasūtījumiem . 2016.gadā viens no tādiem bija līgums ar SIA «Vlakon». Vienošanās paredzēja, ka 3 gadu garumā Rēzeknes novada uzņēmums piegādās ceļu labošanai nepieciešamo šķembu maisījumu. Vlakon ir sens sadarbības partneris, Līguma summa - 9 miljoni bija lielākais iepirkums Latvijas autoceļu uzturētāja vēsturē. Latgales karjera saimnieks piecu pretendentu vidū tika izvēlēts izdevīgākās cenas dēļ.

Taču pie līguma slēgšanas tā mistiski pazuda. Mūsu rīcībā ir konkursa nolikuma līguma projekta versija, un noslēgtais līgums ar «Vlakon» . Gala versijā no teksta ir pazudis teikums par preces cenu, dodot iespēju uzņēmējam to brīvi noteikt Fiksētas vienīgi transporta izmaksas uz kilometru. Mums zināms, ka šādi uzņēmējam par labu mainītā līguma redakcija par nepilniem 300 tūkstošiem eiro EUR 277 487 pārsniedz konkursā piedāvāto darījuma summu.

Neoficiāla informācija liecina, ka izmaiņas līgumā nav apspriestas ne valdē , ne iepirkumu komisijā.

Raidījumam zināms, ka KNAB kratīšanu pagājušajā ceturtdienā valsts «Latvijas autoceļu uzturētājā» veicis Publisko iepirkumu departamenta jurista Jāņa Padēla darba vietā. Atbildīgā par līguma ar Vlakon izpildes kontroli bija vēl cita departamenta darbiniece Evija Rikveile. Gan Rikveile, gan Padēls pakļāvās departamenta direktorei Anastasijai Udalovai. Viņa uzņēmumā vienlaikus bija arī valdes locekle. Dienu pirms KNAB ierašanās Udalova uzrakstīja atlūgumu. Juridisko izglītību ieguvusī Udalova Autoceļu uzturētājā sāka strādāt 25 gadu vecumā . Uzreiz pie iepirkumiem. Divus gadus vēlāk Udalovu jau iecēla satiksmes ministrijas pārraudzītā uzņēmuma valdē.

Udalova nav bijusi iepirkuma komisijā, kas lēma par 9 miljonu vērto līgumu ar Vlakon. Taču akcionārs, satiksmes ministrija ļāva valdes locekles amatu Udalovai apvienot ar direktores amatu iepirkumu departamentā tieši laikā, kad pēc KNAB domām, notikusi Vlakon līguma teksta būtiska grozīšana. Pēc uzņēmuma padomes ierosinājuma, Udalovai departamenta vadību vairs neuzticēja.

Latgales firmu «Vlakon» tulko kā saīsinājumu no vārda un uzvārda Vladimirs Kononovs, Viņš vēl līdz pagājušā gada augustam bija valdes priekšsēdētājs «Latvijas autoceļu uzturētajā».

Pēc Uzņēmuma reģistra datiem firmas Vlakon īpašniece ir uzņēmēja Aļona Kozule. Taču īstais saimnieks te ir viņas vīrs Andris Kozulis. Viņi saka, ka firmu nopirkuši 2000-šajā gadā jau ar šādu nosaukumu. Padomju laikā Pērtnieku karjers skaitījās zem 6-tās ceļu remonta būves daļas, kuru vadīja tieši Kononovs. Nekā personīga pirms vairākiem gadiem nebrīdinot piebrauca pie firmas «VLAKON». Un mums par pārsteigumu no Vlakon telpām iznāca Kononovs.

9 miljonu līgumu no autoceļa uzturētāja puses parakstīja Kononovs .Pagājušajā vasarā viņš amatu atstāja un neilgi pēc tam autoceļu uzturētājs līgumu lauza, argumentējot ar materiālu piegādes kavēšanu. Līdz pat pagājušā gada oktobrim firmai Vlakon samaksāja turpat 3 miljonus eiro.

Kononovs pēc darba Autoceļu uzturētājā sāka strādāt «Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcā«. Tā pastarpināti pieder Igauņu miljonāram Oļegam Osinovskim, kuru Latvijā tiesā par kukuļdošanu.

Jau divus gadus Osinovskis presē parādās pārī ar savu draudzeni Anastasiju Udalovu. Latvijas autoceļu uzturētājā konkursos uzvarējuši arī ar Osinovski saistīti uzņēmumi. Tā, piemēram, par bitumena emulsijas piegādi par 4 ar pus miljoniem tika slēgts līgums ar Igaunijas uzņēmumu «Eldore group», kam pašam savas ražotnes nav.

Pirms amata atstāšanas Kononovs līgumu ar «Eldore group» pagarināja līdz pat 2019.gada 20.jūnijam. Kononovs pagājušajā otrdienā steigšus atcelts no valdes priekšsēdētāja amata Osinovskim pastarpināti piederošajā Daugavpils rūpnīcā. Izmaiņas vēl publiski neparādās uzņēmumu reģistrā.

Kriminālprocess ir sākts 2018.gadā un sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgos nolūkos un otrs ir par krāpšanu personu grupā. Udalovas amatpersonu jaunākā deklarācija, vēl nav publicēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu