Daugavpils dome pirks tramvajus no Krievijas militāri rūpnieciskā kompleksa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Daugavpils domes konkursā par jaunu tramvaju piegādi uzvarējis Lietuvas uzņēmums, kas sola piegādāt tramvajus no Tveras Krievijā. Tramvajus ražo šīs pilsētas lokomotīvju rūpnīcā, kas pieder uzņēmumam Transmašholding. Šī un citas koncerna rūpnīcas ir Krievijas ieroču ražotāji, kas izgatavo, piemēram, starta platformas starpkontinentālajām raķetēm, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums Nekā Personīga.

Rūpnīca pilda Krievijas armijas pasūtījumus, ražo speciālus vagonus apcietināto pārvadāšanai, platformas radioaktīvu vielu transportam un vagonus, ko var izmantot raķešu startam. Jau no 70-ajiem gadiem Tveras lokomotīvju rūpnīca ražo speciālus maskētus vilcienus, kas reizē ir arī starpkontinentālo raķešu palaišanas sistēmas.

Tveras lokomotīvju rūpnīca ir Krievijas koncerna Transmašholding sastāvdaļa. Koncerns plaši iesaistīts Krievijas militārajos pasūtījumos. Tā uzņēmums Metrovagonmaš ražo šasijas pretgaisa aizsardzības kompleksiem BUK, TOR un Tugansk. Kolomenskas rūpnīcā top arī dīzeļdzinēji Krievijas flotes zemūdenēm.

Koncerna sastāvā ir arī separātistu kontrolē esošā Luhanskas lokomotīvju rūpnīca. 2016.gada nogalē par sakariem ar Transmašholding no amata vajadzēja aiziet Lietuvas dzelzceļa valsts uzņēmuma vadītājam Stasim Daļickim.

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja sacēla skandālu, jo Lietuvas dzelzceļš no Transmašholding bija iepircis lokomotīves par 44 miljoniem eiro. Lietuvas Seima deputātus bija uztraucis arī tas, ka Transmašholding īpašnieku vidū ir Andrejs Bokarevs, kurš no 2015.gada ir 25% īpašnieks koncernā Kalašņikov. Šo ieroču ražotāju savos sankciju sarakstos iekļāvusi gan Eiropas Savienība, gan ASV.

Firma Railvec ar Tveras tramvajiem uzvarēja Daugavpils konkursā par videi draudzīgu tramvaju iegādi, izmantojot Eiropas struktūrfondu naudu. Daugavpilī lieliski zina, ka jaunos tramvajus ražos Krievijas militāri rūpnieciskais komplekss, taču, tā kā drošības iestādes nav izvirzījušas nekādas pretenzijas, pirks vienalga, jo Krievijā ražotie ir divreiz lētāki par tiem, ko piedāvā Eiropa.

Lai Daugavpils tiktu pie Krievijas tramvajiem, nepieciešams vēl atrast papildu naudu. Šobrīd ir pieejami 2,5 miljoni no Eiropas struktūrfondiem. Tveras rūpnīca par tramvajiem prasa 4 miljonus. Dome grasās ņemt kredītu.

Tveras apgabals ir viena no militarizētākajām vietām Krievijā. Apgabalā ir 1,4 miljoni iedzīvotāju un 17 militārās bāzes, tai skaitā starpkontinentālo raķešu divīzija. Tveras lokomotīvju rūpnīcai ir sadarbība ar koncernu Uralvagonzavod, pasaulē lielāko tanku ražotāju. Pret Daugavpils domes plāniem Tverā pirkt tramvajus iebildumus ceļ Saeimas Aizsardzības un nacionālās drošības komisijas deputāti.

Par Daugavpils sadarbības partneri ir neizpratnē arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, jo ar tramvaju iegādi Daugavpils saistības pret Krievijas militāro rūpnīcu nebeigsies. Tos vajadzēs arī remontēt. Ministrs saredz risku, ka Daugavpils sabiedriskais transports var kļūt atkarīgs no Krievijas militārā ražotāja.

Drošības policija uzskata, ka pašvaldībai, izvēloties pakalpojumu sniedzēju, būtu jāņem vērā ne tikai cena, bet arī reputācijas riski. Sabiedriskā transporta iegāde no ražotāja, kas neatrodas Eiropas Savienībā vai NATO, ilgtermiņā varot nelabvēlīgi ietekmēt nacionālās intereses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu