Lielbritānijas iedzīvotājiem nepietiek uzkrājumu pensijai, jo viņi dzīvo ilgāk nekā prognozējuši

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas iedzīvotāji pārāk pesimistiski vērtē savas iespējas nodzīvot līdz lielam vecumam, un tas negatīvi ietekmē cilvēku apņēmību veikt adekvātus uzkrājumus vecumdienām, liecina Londonā bāzētā Fiskālās pētniecības institūta (IFS) veiktā pētījuma rezultāti.

Lielbritānijā nesen stājās spēkā jauni nosacījumi attiecībā uz pensionēšanos, kas nozīmē, ka pašiem cilvēkiem tagad ir lielāka kontrole pār viņu pensiju uzkrājumu veidošanu, vēsta Lielbritānijas medijs «The Independent».

Saskaņā ar IFS pētījuma rezultātiem, 50 līdz 70 gadus gadus vecie Lielbritānijas iedzīvotāji savas iespējas nodzīvot līdz 75 gadu vecumam novērtē ar aptuveni 20 procentpunktu mazāku iespējamību, nekā paredz valsts oficiālā prognoze.

Piemēram, 65 gadus veci cilvēki iespēju nodzīvot līdz 75 gadu vecumam vērtē kā 65%, savukārt valsts oficiālā prognoze ir 83% vīriešiem un 89% sievietēm.

IFS pārstāvji pauž viedokli, ka cilvēku pesimistiskās prognozes attiecībā uz mūža ilgumu neveicina cilvēku aktivitāti uzkrājumu veikšanā un ieguldīšanā pensiju fondos.

Tas nozīmē, ka cilvēki savām vecumdienām uzkrāj par maz naudas vai arī savus uzkrājumus iztērē jau pirmajos pensijas gados, balstoties uz savām pesimistiskajām prognozēm.

Pētījumā gan noskaidrots, ka, pieaugot cilvēku vecumam, pieaug arī viņu optimisms attiecībā uz vēl garāku mūžu.

Piemēram, 80 gadus veci vīrieši savas iespējas nodzīvot līdz 95 gadu vecumam vērtē kā 32% ticamas, lai gan valsts oficiālā prognoze ir vien 17%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu