Plašas autostāvvietas pie ēkām būs jāaprīko ar elektromobiļu uzlādes punktu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunām un renovētām ēkām, kurās ir vismaz desmit autostāvvietas, būs nepieciešams izveidot elektromobiļu uzlādes punktu, paredz jaunie noteikumi, kurus otrdien apstiprināja Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Jaunie noteikumi valstīm liks izstrādāt ilgtermiņa renovācijas stratēģijas dzīvojamo un nedzīvojamo ēku atjaunošanai, lai līdz 2050. gadam panāktu ēku fonda radīto izmešu apjomu par 80-85% (salīdzinot ar 1990. gada līmeni), norāda EP informācijas birojs.

Deputāti uzskata, ka ilgtermiņa renovācijas mērķi veicinās investīciju prognozējamību, kā arī radīs jaunas finansējuma iespējas iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Nacionālo stratēģiju mērķis būtu līdz 2050. gadam panākt ēku fonda dekarbonizāciju, nosakot atskaites punktus arī 2030. un 2040. gadam.

Jaunā direktīva noteiks elektromobilitātes prasības jaunām un renovētām ēkām - piemēram, elektromobiļu uzlādes punkta izveidi ēkās, kurās ir vismaz 10 autostāvvietas, kā arī elektroinstalāciju nodrošināšanu šādu transportlīdzekļu uzlādei. Savukārt jaunās ēkās un ēkās, kurās tiek nomainīti siltumģeneratori, būs jāuzstāda automātiskas ierīces temperatūras regulēšanai. Tāpat tiks stiprināti gaisa kondicionēšanas un apkures sistēmu apkopes noteikumi.

Debatēs par noteikumiem, EP ziņotājs Bendts Bendsens (Bendt Bendtsen) pauda, ka direktīva apliecina Eiropas Savienības apņēmību ievērot saistības klimata pārmaiņu mazināšanai un Enerģētikas savienības izveidei. «Ēkām ir liela loma šo centienu īstenošanā, un šādi mēs apliecinām investoriem, ka energoefektivitāti veicinoša renovācija ir prioritāte,» teica Bendsens.

Direktīva tika apstiprināta ar 545 balsīm pret 35, 96 deputātiem atturoties. Tā vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei. Direktīva stāsies spēkā 20 dienas pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī, un valstīm būs 20 mēneši laika, lai tās prasības iestrādātu savā likumdošanā. Atjauninātā ēku energoefektivitātes direktīva ir pirmais no astoņiem «Tīra enerģija visiem Eiropas iedzīvotājiem» tiesību aktu paketes likumprojektiem, par kuru ES Padomes un Parlamenta sarunu dalībnieki panākuši vienošanos.

ES vismaz trīs ceturtdaļas ēku nav energoefektīvas; ēkas ir atbildīgas par apmēram 40% ES enerģijas patēriņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu