Samazinot poligonos atļauto atkritumu īpatsvaru, ES cīnīsies par tīrāku vidi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Parlaments trešdien apstiprināja jaunus aprites ekonomikas noteikumus, ar kuriem tiek plānots uzlabot situāciju vides un veselības jomā, kā arī sniegt ieguldījumu cīņā ar klimata pārmaiņām. Kopā apstiprināti četri likumprojekti, kuru mērķis ir kļūt par soļiem ceļā uz sistēmu, kurā produktu, materiālu un resursu vērtība tiek saglabāta pēc iespējas ilgāk.

Noteikumi paredz, ka līdz 2025. gadam vismaz 55% mājsaimniecību un uzņēmumu radīto sadzīves atkritumu būtu jāpārstrādā. Līdz 2030. gadam mērķrādītājs pieaugs līdz 60%, bet līdz 2035. gadam – līdz 65%. Līdz 2025. gadam jāpārstrādā 65% iepakojuma materiālu, bet līdz 2030. gadam – 70%. Noteiktiem iepakojuma veidiem – papīram un kartonam, plastmasai, stiklam, metālam un kokam – noteikti atšķirīgi mērķrādītāji.

Saskaņā ar Eurostat informāciju 2016. gadā Latvijā tika pārstrādāti nepilni 30% atkritumu, bet vairāk nekā 70% nonāca poligonos. Likumprojekts nosaka, ka 2035. gadā poligonos apglabāto sadzīves atkritumu īpatsvars nedrīkstēs pārsniegt 10%. Savukārt līdz 2025. gadam jānodrošina atsevišķa tekstilizstrādājumu un bīstamo atkritumu savākšana no mājsaimniecībām, bet līdz 2024. gadam jānodrošina arī bioloģiski noārdāmu atkritumu atsevišķa savākšana vai kompostēšana mājās.

Apstiprinātie noteikumi paredz arī nepārdotās pārtikas sadali. Saskaņā ar ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem dalībvalstīm jātiecas līdz 2025. gadam par 30% samazināt pārtikas atkritumu apjomu, bet līdz 2030. gadam - par 50%. Lai novērstu pārtikas atkritumu rašanos, dalībvalstīm vajadzētu veicināt drošu nepārdotās pārtikas sadali. Tāpat būtu jāstiprina patērētāju izpratne par «Izlietot līdz» un «Ieteicams līdz» marķējumu nozīmi, norāda deputāti.

«Pieņemot šos noteikumus, Eiropa ir cieši apņēmusies stiprināt ilgtspējīgu ekonomisko un sociālo attīstību,» sacīja EP ziņotāja Simona Bonafè (S&D, Itālija). Aprites ekonomika ietver ne tikai atkritumu apsaimniekošanu, bet arī ražošanas attīstību un iespēju pilnvērtīgāk izmantot ierobežotos planētas resursus,» viņa piebilda.

Aprites ekonomika paredz samazināt radīto atkritumu apjomu, nodrošinot pēc iespējas ilgāku materiālu un produktu izmantošanu un veicinot to pārstrādi un atjaunošanu. Tā tiek saudzēta vide, stiprināta izejvielu piegādes drošība, veicināta konkurētspēja, inovācijas un izaugsme, kā arī radītas jaunas darbavietas.

Noteikumi vēl oficiāli jāapstiprina ES Padomei, bet pēc tam tiek tiks publicēti ES Oficiālajā Vēstnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu