Ķīnas stratēģiskais ekonomikas «tīģeris» un debesskrāpju «mežs»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JEROME FAVRE / EPA

2018.gads Honkongas īpašajam administratīvajam reģionam būs nozīmīgs gads, Ķīnai vēl vairāk nostiprinot tā statusu kā nozīmīgam stratēģiskajam un reģionālajam centram. Pēdējo gadu laikā arvien vairāk lielo Ķīnas uzņēmumu paziņo par savām komerciālajām ambīcijām Honkongā un sagaidāms, ka šogad šī tendence tikai pastiprināsies, vēsta Singapūras medijs «The Business Times».

Lielbritānija 1997.gada 1.jūlijā nodeva Honkongu Ķīnai ar nosacījumu, ka tur tiks atļautas daudz lielākas brīvības nekā pārējā Ķīnā. Kopš Honkongas atgūšanas Ķīna gan pakāpeniski palielina savu ietekmi politikā un pilsoniskajos jautājumos Honkongā. Ietekmes palielināšana īpaši spilgti vērojama arī ekonomikā.

Ķīnas ietekme uzskatāmi redzama arī slavenajā Honkongas neona panorāmā – uz ēkām izvietotajās reklāmās arvien biežāk redzami Ķīnas lielo uzņēmumu nosaukumi.

Ķīnas investoru daļa Honkongas komerciālā nekustamā īpašuma un valstij piederošās zemes nomas tirgū ir palielinājusies no 9% 2013.gadā līdz 25% 2017.gadā, liecina nekustamā īpašuma tirgus konsultāciju uzņēmuma CBRE dati.

Nekustamā īpašuma attīstītāji no Ķīnas pērn notikušajās publiskajās izsolēs iegādājās 41% no visiem zemesgabaliem, kuros paredzēts īstenot dzīvojamā un komerciālā nekustamā īpašuma projektus. Tikai dzīvojamā nekustamā īpašuma projektos Ķīnas investoru īpatsvars sasniedza 70%.

Saskaņā ar CBRE datiem, kopš 2013.gada investori no Ķīnas investori Honkongā iegādājušies nekustamo īpašumu teju 200 miljardu Honkongas dolāru (20,6 miljardu eiro) vērtībā, ieskaitot 2017.gadā iztērētos 48 miljardus Honkongas dolāru (piecus miljardus eiro).

CBRE pārstāvji norāda, ka šī tendence apliecina Ķīnas ekonomiskās un kapitāla varas nostiprināšanos Honkongā, un neesot sagaidāms, ka šis «kapitāla tvēriens» atslābšot.

Ķīnas uzņēmumu interese veicina arī nekustamā īpašuma cenu un īres maksu pieaugumu.

Saskaņā ar Lielbritānijas nekustamo īpašumu kompānijas «Knight Frank» datiem, nekustamā īpašuma cenas Honkongā pagājušajā gadā palielinājās par 15,8%, kas bija straujākais pieaugums no visām uzņēmuma apskatītajām pasaules pilsētām.

Tikmēr biroju īres cenas Honkongā pērn palielinājās par 5,2%, un sagaidāms, ka arī šogad šis pieaugums veidos aptuveni 5%.

Kā norāda nekustamā īpašuma uzņēmuma JLL pārstāvis Džeremijs Šeldons, biroju telpu īres maksas Honkongas centrā šogad ir jau otro gadu pēc kārtas ir augstākās pasaulē. Biroju īre Honkongas centrā maksā par 60% vairāk nekā Londonā, kas arī uzskatāma par pasaules mērogā nozīmīgu finanšu centru.

Ķīnas uzņēmumu vēlme nostiprināt savu klātbūtni Honkongā, kaut vai tikai reklamējoties Honkongas neona ainavā, uzskatāma arī par stratēģisku soli.

Nekustamā īpašuma kompānijas «Colliers International» eksperts Antonio Vu pauž viedokli, ka Ķīnas uzņēmumi turpinās izrādīt interesi par telpu iegūšanu Honkongā un par iespējām iegādāties reklāmas laukumus vai Honkongas debesskrāpju nosaukumus, jo tas ļauj nostiprināt šo uzņēmumu «starptautisko raksturu».

«Biroju ēkas Honkongā tiek salīdzinoši reti pārdotas, tāpēc tā ir uzskatāma par labu ilgtermiņa investīciju,» norāda Vu.

Honkonga palēnām nostiprina savas pozīcijas kā Ķīnas reģionālais ekonomiskais centrs.

Honkongā strādājošo uzņēmumu skaits, kas darbojas vietējā vai reģionālā mērogā, kopš 2008.gada ir palielinājies par 24%, un šo pieaugumu galvenokārt nodrošina uzņēmumi no Ķīnas.

Honkongas amatpersonas prognozē, ka Ķīnas uzņēmumi turpinās «plūst» uz Honkongu.

«2018.gads būs liels gads,» norāda Honkongas valdības investīciju vecināšanas aģentūras «InvestHK» pārstāvis Vincents Tangs.

Honkongas valdība arī aktīvi strādā pie mazo un vidējo Ķīnas uzņēmumu piesaistīšanas. Jau šogad spēkā varētu stāties samazinātā uzņēmumu ienākumu nodokļa likme jaunajiem uzņēmumiem. Tas nozīmē, ka uzņēmumiem par pirmajiem Honkongā nopelnītajiem diviem miljoniem Honkongas dolāru (200 000 eiro) būs jāmaksā ienākuma nodokļa likme 8,25% apmērā, kas ir 50% no standarta likmes.

Tāpat Honkongā tiek īstenoti vairāki vērienīgi infrastruktūras projekti, kas veicinās satiksmi.

Šovasar satiksmei paredzēts atklāt vērienīgo Honkongas-Džuhai-Makao transporta savienojumu, kura kopējais garums veido 55 kilometrus. Šī projekta gaitā tiek būvēts tilts, vairāki tuneļi un trīs mākslīgas salas.

Vēl viens nozīmīgs projekts ir ātrgaitas dzelzceļa līnija Guandžou-Šeņzeņa-Honkonga, kas tiks atklāta šā gada otrajā pusē.

Ķīnas uzņēmumus Honkongai visvairāk piesaista zemākas nodokļu likmes un lielāka informācijas plūsmas brīvība, secināts pēc Honkongas valdības pasūtījuma veiktā uzņēmēju aptaujā.

Ķīnas uzņēmēji novērtē arī zemo korupcijas līmeni, Honkongas likumus, neatkarīgās tiesas un produktīvos darbiniekus.

Honkonga ir ceturtais visblīvāk apdzīvotais reģions pasaulē – aptuveni 1100 kvadrātkilometru lielo teritoriju apdzīvo aptuveni 7,4 miljoni cilvēku. Lielā iedzīvotāju skaita un ierobežotās teritorijas dēļ Honkonga nereti tiek dēvēta par debesskrāpju mežu.

2017.gadā Honkongā bija 7687 augstceltņu un 303 debesskrāpji. Ņemot vērā Ķīnas uzņēmumu izvēršanos Honkongā, sagaidāms, ka debesskrāpju mežs kļūs tikai biezāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu