LBAS: Saeimas deputātu vēlme izslēgt 1.maiju no svētku dienu saraksta ir pārsteidzīga

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputātu iniciatīva no svētku dienu saraksta izslēgt Darba svētkus - 1.maiju - ir pārsteidzīga, pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāve Sanita Birkenfelde.

LBAS radot izbrīnu tas, ka Saeimas deputāti nav novērtējuši pirmās Satversmes sapulces rosinātāja un deputāta dzejnieka Jāņa Raiņa vēlēšanos, lai tieši šajā dienā Latvijā būtu brīvdiena un pilnvērtīgas iespējas pieminēt demokrātisko tiesību un vārda brīvības attīstību Latvijā.

Pēc Birkenfeldes paustā, arodbiedrību savienība šodien nosūtījusi vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) un visām Saeimas frakcijām, kuras iestājas par 1.maija saglabāšanu svētku dienu sarakstā, lai atzīmētu Darba svētkus un Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienu.

LBAS priekšsēdētāja vietniece Irēna Liepiņa uzsvēra, ka Darba svētki ir starptautiska mēroga darbinieku solidaritātes diena, un tā ir oficiāla brīvdiena aptuveni 80 pasaules valstīs. «1.maijam ir īpaša nozīme Eiropas demokrātijā, taču šis datums nenozīmē tikai protestus, - šī diena Latvijas darbiniekiem ir arī iespēja vairāk pievērsties darba un ģimenes dzīves saskaņošanai,» norādīja Liepiņa.

LBAS vēstulē norāda, ka uz pirmo Satversmes sapulci pulcējās deputāti no visām Latvijas daļām, tā laika Latvijas Republika nodrošināja demokrātiju un neatkarību - iestājās par astoņu stundu darba dienu, cienīgu darba samaksu un sociālajām garantijām. «Tieši pirmais Latvijas parlaments, Satversmes tēvi, iedibināja normālu politiku attiecībā pret darba devējiem un zemniekiem, un sieviešu tiesībām. Vai tiešām 18.novembra Latvijas Republikas simtgadē Saeimas deputāti vēlas šo vēsturisko faktu padarīt mazāk nozīmīgu?» retoriski jautāja LBAS pārstāve.

Savienība atbalsta gan 1.maija, gan 11.novembra godināšanu, taču kategoriski iebilst pret šo vēsturiski nozīmīgo datumu pretnostatījumu. Turklāt LBAS uzskata, ka ir daļa uzņēmēju, kuriem tieši brīvdienās palielinās iespēja nopelnīt.

Kā ziņots, Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredz noteikt 11.novembri par oficiālu svētku dienu.

Šo likumprojektu atbalstīja 71 deputāts, pret bija seši parlamentārieši, bet vēl divi deputāti balsojumā atturējās.

Ja 11.novembri noteiktu par svētku dienu, tad šajā dienā būtu brīvdiena.

Deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) iepriekš skaidroja, ka ir iespējams apsvērt dažādas iespējas, lai 11.novembri varētu noteikt par svētku dienu un brīvdienu. Kā viens no iespējamiem risinājumiem izskanējusi iespēja 1.maiju noteikt kā atzīmējamu dienu. «Mūsu tautai ir nepieciešama sava uzvaras diena, kur mūsu karaspēks spēja padzīt ne vien vienas lielvalsts armiju, bet veselu divu lielvalstu armijas. Es domāju, tas patiesi ir atzīmēšanas vērts notikums,» uzsvēra politiķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu