Privātajos pensiju fondos uzkrāto līdzekļu apmērs pirmajā ceturksnī pieaudzis par 0,7%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Privātajos pensiju fondos uzkrāto līdzekļu apmērs šogad pirmajos trijos mēnešos pieaudzis par 3,269 miljoniem eiro jeb 0,7%, sasniedzot 437,728 miljonus eiro, liecina «manapensija.lv» publiskotā informācija.

Savukārt privāto pensiju fondu dalībnieku skaits 2018.gada pirmajā ceturksnī palielinājies par 1,3% jeb 3746 cilvēkiem. Līdzekļus privātajos pensiju fondos Latvijā marta beigās krāja 290 253 cilvēki.

Tāpat publiskotā informācija liecina, ka privāto pensiju plānu vidējais ienesīgums kopš gada sākuma bijis negatīvs - mīnus 1,43%. Tostarp sabalansētajiem pensiju plāniem, kas piedāvā konservatīvāku ieguldījumu politiku, ienesīgums kopš gada sākuma ir mīnus 1,17%, aktīvo pensiju plānu vidējais ienesīgums ir mīnus 1,87%, bet vienīgā konservatīvā pensiju plāna ienesīgums ir mīnus 0,39%.

Latvijā darbojas seši privātie pensiju fondi (pieci - atklātie pensiju fondi un viens slēgtais pensiju fonds), piedāvājot 18 dažādus pensiju plānus, kas atšķiras pēc līdzekļu ieguldīšanas stratēģijas.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu