Nolemts atteikties ieviest normu, kas apgrūtinātu «ģimenes bankrotu» veikšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Skatot piedāvātos grozījumus Maksātnespējas likumā, nolemts atteikties no sākotnēji plānotās normas, kas būtu apgrūtinājusi tā dēvēto «ģimenes bankrotu» veikšanu.

Pašreizējais regulējums ģimenes locekļiem ļauj maksāt vienu kopēju atlīdzību maksātnespējas procesa administratoram vienas minimālās mēnešalgas apmērā, nevis katram savu, aģentūrai LETA norādīja Latvijas kredītņēmēju asociācijas (LAKRA) valdes loceklis Jānis Āboliņš.

Savukārt plānotā norma paredzēja, ka papildus jāmaksā viena minimālā mēnešalga apmērā par katru maksātnespējas procesā ieinteresēto personu. Saeima šonedēļ atbalstīja deputāta Igora Pimenova (S) priekšlikumu no grozījumiem izslēgt šo sākotnējo piedāvājumu.

Līdz ar to Maksātnespējas likumā ir izdevies saglabāt iedzīvotājiem izdevīgo «ģimenes bankrota» procedūru, cer Āboliņš. Viņš norāda, ka reizē gan ir atbalstīta norma, ka «ģimenes bankrots» pieļaujams vien gadījumos, kad ģimenei ir kopīgas saistības vismaz 5000 eiro. LAKRA skaidro, ka pret šīm izmaiņām neiestājas, jo tām esot objektīvs pamatojums.

Kredītņēmēju asociācija norāda, ka ir nākusi klajā ar rosinājumu par citu Maksātnespējas likuma normu, aicinot vismaz par 12 mēnešiem - līdz diviem gadiem, saīsināt termiņu, kādā privātpersona var pabeigt savu maksātnespējas procesu. Āboliņš norādīja, ka termiņa saīsināšana ir būtiska simtiem tūkstošu cilvēku, kuri varētu ātrāk atbrīvoties no bezcerīgām saistībām un kļūt ekonomiski aktīvi. «No tā visa ieguvums būtu arī valstij, tādēļ deputātu piekāpšanās komercbanku lobija priekšā šķiet absurda,» paziņojumā medijiem pauda LAKRA pārstāvji.

Kredītņēmēju asociācijas valdes loceklis uzsver, ka pašlaik pie tiesu izpildītājiem aktīvā piedziņā ir 420 000 izpildlietu par kopējo summu virs 5,5 miljardiem eiro. Saskaņā ar Latvijas Bankas kredītreģistru, kavējumi ir 25% jeb 144 000 personām, kurām ir kredītsaistības.

Kā ziņots, Saeima atbalstījusi deputāta Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) priekšlikumu, kas paredz noteikt, ka fiziskās personas maksātnespējas process nav piemērojams vai pārtraucams personai, kurai pēdējā gada laikā pirms fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas ir pasludināts cits maksātnespējas process, kas izbeigts, nedzēšot saistības.

Tāpat likumā tiks nostiprināta norma, ka maksātnespējas procesa administratorus atceļ no amata nevainojamas reputācijas zaudēšanas gadījumā.

Par grozījumiem Maksātnespējas likumā Saeimai vēl būs jālemj galīgajā lasījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu